Op de dag van het Michaëlsfeest heeft steinerschool De Es uit Berchem een actie opgezet om de vluchtelingen te helpen. Door geld in te zamelen, maar ook door ze een hart onder de riem te steken. De actie bracht ca. 6.000 euro op. “We hebben ons geamuseerd en ondertussen mensen geholpen: dat geeft een goed gevoel.”

Steinerschool De Es organiseerde op dinsdag 29 september een benefiet ten voordele van de vluchtelingen. De actie is opgezet door een groepje leerkrachten op de school. Zij nodigden sprekers uit naar de school, om de leerlingen en leerkrachten te informeren over de vluchtelingencrisis. Zo is een politieke vluchteling zijn verhaal komen doen voor de bovenbouw van de school – vergelijkbaar met de tweede en derde graad.

“Het was een verhaal dat niemand onberoerd heeft gelaten”, klonk het na afloop. Daarna was het aan de leerlingen zelf: zij moesten per klas een actie bedenken om zoveel mogelijk geld in te zamelen om de vluchtelingencentra in Kapellen en Broechem te ondersteunen. De leerlingen kozen voor uiteenlopende campagnes, van een een spaghetti-avond tot een tombola.

(Foto © Arthur Van Duyse) (Foto © Arthur Van Duyse)

“Hartverwarmend”

“De inzet van de leerlingen is hartverwarmend”, vertelt leraar Sven. Op de vraag of de vluchtelingenproblematiek de leerlingen zo nauw aan het hart ligt, antwoordt de mede-organisator van dit Michaëlsfeest: "Als ik kijk naar de zo goed als unanieme betrokkenheid en inzet die onze leerlingen de voorbije weken hebben getoond bij het op touw zetten van sponsoracties, dan denk ik dat dat zeker het geval is."

De leerlingen waren ook zeer tevreden over de actie en vinden het fijn dat ze iets kunnen doen, hoe klein het ook is. Zo vertelt Marie, 16 jaar en leerling op De Es: "Mijn klas is op de Meir gebakjes, badges en stickers gaan verkopen. Voor herhaling vatbaar: we hebben ons geamuseerd en ondertussen mensen geholpen. Als je deze 2 dingen kunt combineren geeft dat een goed gevoel. De meeste mensen reageerden ook positief", glimlacht ze.

© 2015 – StampMedia – Arthur Van Duyse



Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 08/10/2015