© Junior Journalist

Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren uit Vlaanderen en Brussel en wordt jaarlijks georganiseerd door het Davidsfonds. Tijdens de editie 2022-2023 was het thema ‘#trots, #lokalehelden’. Yaël Verhaeghe zat op de GO! Basischool De Boomgaard in Kuurne en werd de winnende laureaat werd vierde in reeks 1: derde graad basisonderwijs.

Wat is een held eigenlijk? Als ik daar over nadenk dan is dat iemand met speciale krachten, een superheldenpak en wapens. Ik weet het zeker! Ik ken zo’n persoon. Zijn naam is Gery en het is mijn pleegpapa.

Mijn pleegpapa werkt in het rust- en verzorgingstehuis in Kuurne. Hij is zorgkundige en doet deze job al 20 jaar. Daarvoor werkte hij in een fabriek. Maar het was altijd al zijn droom om met oude mensen te werken. Dus gaf hij zijn oude job op en ging terug naar school. Na een jaar had hij zijn diploma op zak en kon het echte werk beginnen. Het werd de job van zijn leven.

Hij werkt op de afdeling voor mensen met dementie. Dementie wil zeggen dat je geheugen is aangetast, je vergeet hoe je de taken van elke dag moet uitvoeren. Deze mensen weten niet meer goed wie ze zijn, waar ze wonen, welke dag het is. Dat maakt hen soms angstig en onvoorspelbaar. Maar vaak zijn ze ook heel lief en dankbaar.

Elke werkdag vertrekt hij met veel goesting en goed op tijd naar zijn werk. Hij haat te laat komen. Vaak zeggen we dan: “Je vertrekt weer zo vroeg.” Maar zo is hij, op tijd zijn is belangrijk.

Daar aangekomen trekt hij zijn superheldenpak aan: zijn wit broekpak, soms met mondmasker. Ook zijn wapens neemt hij mee: een balpen, een schaar, een thermometer. Met zijn sleutels en badge opent hij alle deuren! En zijn speciale kracht? Dat is een goed humeur, respect en de liefde voor de job en de mensen.

Elke bewoner op zijn afdeling krijgt evenveel zorg en aandacht van hem. Hij ziet zijn bewoners als een soort familie. Hij helpt hen bij het wassen, kleden en eten. Maar een praatje maken, een dansje doen of samen zingen, vinden hij en de bewoners ook heel leuk. Hij wil vooral dat de mensen voor wie hij zorgt rust en geluk vinden.

Om alle opdrachten af te krijgen en iedereen tevreden te stellen, moet hij zich soms in rare bochten wringen. Hij probeert meestal voor iedereen goed te doen en dat vraagt wel grote inspanningen. Hij ondervindt allerlei verschillende situaties en probeert te helpen waar nodig. Met praten en heel veel geduld vindt hij meestal voor alles een oplossing.

Hij heeft het moeilijk als hij mensen moet loslaten, want dat gebeurt regelmatig. Dan is hij verdrietig. Maar als een echte held herpakt hij zich en denkt dan terug aan de leuke momenten die ze samen hebben beleefd. Samen met de families worden dan anekdotes bovengehaald en wint de lach het van de traan.

Ik hoor mijn held eigenlijk nooit klagen. Het is nochtans een zware job want je moet veel dingen kunnen. Hij staat er natuurlijk niet alleen voor. Samen met zijn team zorgen ze voor de bewoners. Wanneer hij over zijn job praat, dan fonkelen zijn ogen. Hij geniet ervan om mensen te kunnen helpen. Hij is blij als iedereen tevreden is.

Is mijn pleegpapa een echte held? Dan roep ik luid: ja! Ik ben heel trots op hem en ik wens hem nog veel mooie dagen.

vorige volgende