© Junior Journalist

Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren uit Vlaanderen en Brussel en wordt jaarlijks georganiseerd door het Davidsfonds. Tijdens de editie 2022-2023 was het thema ‘#trots, #lokalehelden’. Marthe Declerck zit op het Instituut Sint-Lutgardis/Sint-Vincentius en werd vijfde in reeks 3: eerste graad secundair onderwijs.

Mijn grote voorbeeld is Cindy Vandeweghe, de moeder van Marthe en Sander Declerck. Ze is 41 jaar en woont in Levegem. Cindy houdt van kinderen, anderen gelukkig maken en zorgen voor mensen. In haar vrije tijd komt ze graag kijken naar mijn volleybalwedstrijden en is ze graag bij vrienden en familie.

Wat doet ze voor werk?

Cindy werkt bij Bekaert in Aalter. Haar baan omvat het werven, opleiden, opvolgen en zelfs ontslaan van mensen. Ze zorgt ervoor dat iedereen gelukkig is op het werk en dat iedereen zich goed voelt. Ze organiseert ook jobdagen, personeelsfeesten en opleidingen. Ze werkt al 17 jaar bij Bekaert, en daarvoor werkte ze bij Buurtslagers op de personeelsdienst. Het leukste aan haar werk vindt ze dat ze mensen kan helpen en dat ze veel collega's om zich heen heeft. Ze werkt ongeveer 9 uur per dag en koos voor Bekaert omdat ze wist dat het een goede werkgever is.

Hoe gaat ze om met haar zoon die een beperking heeft?

Cindy werkt niet alleen keihard op haar werk, maar ook thuis. Niet alleen in het huishouden is ze druk in de weer, maar vooral met mijn broer die een beperking heeft. Ze staat altijd voor hem klaar, ondanks zijn zware epilepsieaanvallen. Ze doet duizenden dingen voor en met hem, zoals hem wassen, zijn tanden poetsen, eten klaarmaken, hem naar bed brengen, zijn kleren aandoen, en nog veel meer. Op slechtere dagen blijft ze voor hem klaarstaan. Hoe ze dat allemaal doet, is bewonderenswaardig.

Hoe stelde ze het tijdens de coronacrisis?

Het minst leuke vond ze dat ze moest telewerken en online vergaderen. Het leuke aan corona vond ze dat we als gezin veel wandelingen hebben gemaakt en meer tijd met elkaar hebben doorgebracht. Ze vond het soms lastig als mijn broer epileptische aanvallen had terwijl ze in een online meeting zat, maar ze bleef voor hem klaarstaan. Het dragen van mondmaskers vond ze in het begin lastig, maar toen ze zag dat mijn broer het leuk vond, vond ze het ook leuk.

Wat vind is zo speciaal aan haar?

Als ik één ding moet kiezen, zou ik zeggen hoe ze mijn broer blij maakt. Niet alleen mijn broer, maar ook mijn vader, haar vrienden, haar familie, en iedereen om haar heen. Ze is altijd lief voor iedereen en kan het niet verdragen als iemand zich niet goed voelt. Ze is een echte heldin, mooi van binnen en van buiten. Ze verdient het om trots te zijn op wie ze is en mag ook eens aan zichzelf denken. Ze verbergt soms haar gevoelens, maar mag deze gerust vaker tonen. Ze dient niet altijd alleen maar aan anderen te denken.

vorige volgende