Mintzkov weigert toegevingen te doen om aanvaard te worden in het commerciële circuit. De band steekt het geloof in de eigen muziek dan ook niet onder stoelen of banken. Naast touren in het buitenland werken ze aan hun derde full album. Philip Bosschaerts en Pascal Oorts lichten toe.

Mintzkov werd al vaak vergeleken met dEUS en dat is nog steeds niet anders. Maar ze hebben niet het gevoel in de schaduw te staan van deze zeer populaire Antwerpse band.  "dEUS is nu eenmaal een van de eerste alternatieve bands die echt doorbrak. De komende tien jaar zal geen enkele Vlaamse band hun status evenaren." Dat is ook niet de ambitie. Mintzkov verkiest eerder een low profile. "We zijn liever klein in Vlaanderen met de vrijheid om internationaal te kunnen optreden dan ons te beperken tot het Vlaamse  muzieklandschap."

Vuil geluid

Bekender worden door de muziek meer mainstream te maken, past niet in deze filosofie. "Wij moeten niet commerciëler worden. MNM zou ons gewoon moeten nemen zoals we zijn. Als commerciële zenders ons draaien, zijn we daar blij mee. Maar we gaan onze muziek niet aanpassen om meer gespeeld en populairder te worden." De twee bandleden beschrijven hun muziek als pop met een weerhaak. "Een sound met een 'vuil geluid'. Dat is voor ons de perfecte popmuziek."

Opener en losser

Na het uitbrengen van hun tweede album 360° brak Mintzkov door in het buitenland. De groep speelde onder andere in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk. Bovendien vroeg Kaizers Orchestra om support act te zijn voor hun Europese tournee eind 2008. Mintzkov relativeert deze internationale doorbraak: "Het gebied waar we terecht kunnen met onze muziek is gewoon groter geworden. Het is leuk te weten dat een Oostenrijker onze muziek ook apprecieert."

Begin volgend jaar komt het derde album van Mintzkov uit. Dit moet nog straffer worden dan het vorige. Zo hopen ze nog meer in het buitenland te kunnen optreden.
De nieuwe plaat zal een reactie zijn op de vorige twee cd’s. De eerste plaat stak boordevol ideeën die ze van hun jeugd meedroegen en was licht poppy en melodisch. Dit contrasteerde enorm met hun harde live optredens. Hun tweede plaat moest daarom meer bij die live sound aansluiten: strak, hard en eenvoudig. Met de derde plaat willen ze opnieuw meer ruimte geven aan ideeën. "Deze plaat zal beslist opener en losser worden."

Eén jaar Artist-In-Residence

De plaat zal er mede dankzij Trix komen. Trix, het muziekcentrum aan de Noordersingel in Antwerpen, geeft al een paar jaar de kans aan opkomende en gevestigde groepen om van hun faciliteiten genieten. Gedurende een jaar mogen de Artists In Residence (AIR), zoals Trix ze noemt, gebruik maken van repetitieruimtes en al het mogelijke materiaal. Ooit was Monza een AIR. Dit jaar krijgen drie bands de eer om AIR te zijn, namelijk A Brand, The Hickey Underworld en Mintzkov. Natuurlijk staat daar wel iets tegenover. De AIR geven optredens zonder dat Trix hen daarvoor moet betalen. Mintzkov vindt dit een geweldig initiatief. "Jammer genoeg zullen we tegen het einde van het jaar opnieuw op zoek moeten gaan naar een nieuwe repetitieruimte".

© 2009 - StampMedia - Lies Schoeters & Wim Van de Sande


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 09/04/2009
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 09/04/2009
Dit artikel werd gepubliceerd door Vandaag.be op 09/04/2009
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 09/04/2009