Van 21 tot 25 augustus bezet een mobiel kunstenaarsdorp het C-Mineplein in Genk. Vijf dagen lang krijgen 21 jonge artiesten van over de hele wereld van professionelen in het vak feedback op hun werk.

Het idee om een kunstenaarsdorp te organiseren ontstond vooral uit noodzaak. "We zagen dat jonge kunstenaars na hun studies vaak in een zwart gat terechtkwamen, omdat de feedback van hun docenten wegviel", zegt initiatiefnemer Stef Van Bellingen. Maar naast het geven van dit houvast wil de organisatie de jonge kunstenaars ook onderling laten kennismaken. "Er zitten zowel schilders, beeldhouwers als performanceartiesten tussen die we met elkaar in contact willen brengen", vertelt organisatrice Marianne Sneijers. "We hopen dat daar later mooie samenwerkingen uit voortvloeien."

De deelnemende kunstenaars zijn alvast erg enthousiast over het kunstenaarsdorp. "Ik vind het een prachtig initiatief! In ons vak is het erg moeilijk om feedback te krijgen. Als mijn tekeningen of schilderijen ergens tentoongesteld worden, loop ik vaak tussen het publiek om reacties op te vangen, gewoon uit nieuwsgierigheid", zegt de Hasseltse kunstenaar Stefan Peters.

Caravans

Tijdens deze vijfdaagse verblijven de jonge artiesten in caravans op het C-Mineplein. "Er zitten artiesten tussen die helemaal uit Japan of de Verenigde Staten komen, dus een slaapplaats moesten we wel voorzien", legt Sneijers uit. "Caravans leken ons het interessantste om er echt een mobiel dorp van te maken waar de kunstenaars samen eten, slapen en natuurlijk praten." Ook Peters, die vlakbij woont, verblijft in een caravan. "Ik heb er soms behoefte aan de buitenwereld te vergeten en deze locatie is daar ideaal voor."

Naast de gesprekken tussen de kunstenaars, curatoren, museumdirecteurs, critici en andere specialisten vinden 's avonds activiteiten plaats waar ook bezoekers aan kunnen deelnemen. "Op ons avondprogramma staan verschillende lezingen, een concert, een film van Hans Op de Beeck en zaterdag kunnen ook niet-geselecteerde jonge kunstenaars deelnemen aan een meet & greet met andere kunstenaars en interessante spelers uit het internationale artistieke veld", besluit Sneijers.

Surf voor meer info naar www.warp-art.be of www.c-mine.be.

© 2012 - StampMedia - Tine Stas, foto's: Antonino Musso


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 23/08/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 23/08/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 23/08/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 23/08/2012