© Unsplash

Intussen ben ik een halfjaar aan het werken, en we gaan er niet om liegen: door de lockdowns komt er meer geld binnen dan er buiten gaat, en da’s misschien maar goed ook. Maar als ik binnenkort wil gaan samenwonen met Ben, en nog later zelfs een huis wil kopen, kan ik maar beter nu al verantwoordelijk met mijn centen omgaan. Geld sparen, hoe doe je dat nu eigenlijk?

1. Bepaal hoeveel je iedere maand kan sparen

Het zal veel mensen als een nachtmerrie in de oren klinken, maar de eerste stap naar financieel savvy worden, is regelmatig je rekeningen checken. Ik maakte een paar jaar geleden al een Excelsheet op, waarin ik iedere week bijhoud hoeveel ik uitgeef aan vervoer of eten, om maar een voorbeeld te noemen. Alleen zo kan je realistische spaardoelen stellen die je ook echt volhoudt.

 

2. Denk na welk bedrag je bij elkaar wilt sparen

Of je nu spaart op de korte of de lange termijn, jezelf een duidelijk doel stellen helpt om het sparen vol te houden. Nu je weet hoeveel je iedere week of maand kan missen, zou het makkelijker moeten worden om binnen een afzienbare tijd een bepaald bedrag bij elkaar te sparen. Geef jezelf een kleine uitdaging, maar maak het ook niet zo moeilijk dat je het halverwege opgeeft.

 

3. Spaar automatisch

Mijn allerbeste tip? Stel de app van je bank zo in dat er, vlak nadat je je loon hebt gekregen, een bedrag automatisch naar je spaarrekening wordt overgeschreven. Zo zorg je er niet alleen voor dat je er niet iedere maand opnieuw aan moet denken, maar door aan het begin van de maand al te sparen, weet je precies wat je de rest van de maand nog kunt uitgeven. Je hebt immers toch al gespaard!

Mijn beste tip? Spaar automatisch

4. Maak er een spelletje van

Wat dacht je van een spaarchallenge of een spaarbingo? Op websites zoals Pinterest zijn er meer dan genoeg mensen die al zulke uitdagingen voor jou ontworpen hebben, dus je hebt de checklists maar af te drukken en af te vinken. Om een voorbeeld te geven: als je in week 1 één euro spaart, in week 2 twee euro enzovoort, heb je op het einde van het jaar toch maar mooi 1.378 euro bij elkaar gesprokkeld. Misschien kan je zelfs vrienden of familie uitdagen?

 

5. Word bewuster van je uitgaven

Wat dacht je ervan om een no spend dag, week of misschien zelfs maand in het leven te roepen? In deze blogpost van twee jaar geleden legde ik ook al uit waarom het geen slecht idee is om elke week een bepaald bedrag cash af te halen – al is dat nu natuurlijk niet zo coronaproof. Oh, en hier is nog een blogpost over goedkoper eten!

 

6. Denk eens na over pensioen- of langetermijnsparen

Geloof me, ik voel me ook alleen maar op mijn gemak om met zulke termen te jongleren omdat een bankmedewerker vorige week twee uur de tijd heeft genomen om me uit te leggen wat ze precies betekenen. Zie het als een potje waar je nu al elke maand een kleine som in stort, maar dat pas vrijkomt op je 65e verjaardag. Zulke vormen van sparen zijn trouwens fiscaal voordelig. Meer over weten? Neem contact op met je bank of hit me up.


Dit artikel werd gepubliceerd door Keeping Up With Kilien op 26/04/2021

vorige volgende