Tussen het Schumanplein en het Eeuwfeestpark in Brussel kwamen maandag een vijftigtal demonstranten op straat om te protesteren tegen het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence aan ons land. Een noodzakelijk protest, volgens cineast Nic Balthazar, maar te kleinschalig om echt indruk te maken.

Onder de demonstranten bevinden zich vooral vrouwen met schreeuwerige protestborden, gedrapeerd in zeskleurige regenboogvlaggen, het symbool voor vrede en diversiteit. Ze maken duidelijk dat ze het bezoek van Trumps rechterhand aan ons land helemaal niet waarderen.

‘We protesteren niet alleen tegen Mike Pence, maar tegen de volledige Trump-regering. Deze demonstratie dient om aan te tonen dat wij niet akkoord gaan met de beslissingen van de Amerikaanse regering’, getuigt Robynn Colwell, lid van burgerinitiatief Lights4Rights die het protest organiseerde. Ook Amnesty International nam deel aan de manifestatie. ‘Slechts een vijftigtal demonstranten zijn opgedaagd, maar we doelen ook niet op een groter aantal. We organiseren kleine demonstraties om snel een boodschap van ontevredenheid de wereld in te sturen’, aldus Philippe Hensmans, algemeen directeur van de Franstalige Belgische afdeling van Amnesty International.

Opgedroogde verfletters vormen de zin ‘Climate Change isn’t an alternative fact’ en krantenknipsels brengen de boodschap ‘Build a wall around Trump. I’ll pay for it.’ De demonstranten pleiten voor gelijkheid en vrijheid terwijl ze de handschoenen aan hun protestborden hardnekkig in de lucht duwen.

Uit de groep springen twee vrouwen van Femen naar voor. Met ontbloot bovenlijf spannen ze zich extra in om hun overtuiging luidkeels door de straat te roepen. Ook de Amerikaanse Tracey Starr neemt deel aan het protest tegen de regering van haar geboorteland. ‘Mike Pence moet zijn macht gebruiken om het goede te doen voor de mens en niet om de situaties te verergeren,’ aldus Starr die al lange tijd in Brussel woont.

Filmregisseur en televisiemaker Nic Balthazar is enigszins teleurgesteld in de kleine opkomst voor de demonstratie: ‘Het is jammer dat maar weinig demonstranten zijn komen opdagen. Als we niet massaal optreden, kunnen we maar beter niet komen’, aldus Balthazar.

© 2017 – StampMedia - Giulia Latinne

---

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 21/02/2017