Zaterdag 26 mei vindt de finale van het Eurovisiesongfestival plaats in Azerbeidzjan, een land dat fel bekritiseerd wordt om de vele mensenrechtenschendingen. Om de situatie extra in de kijker te zetten, organiseert de Nederlandse politieke partij D66 een alternatief songfestival in Amsterdam.

De internationale media waren de laatste maanden niet mals voor Azerbeidzjan. Ondanks de globale druk houdt het land er nog steeds een bijzonder repressief beleid op na. Demonstranten en journalisten worden monddood gemaakt, burgers opgesloten en tegenstanders van het beleid van president Aliyev opgesloten.

Met douze points for freedom wil D66 de mensonwaardige situatie in Azerbeidzjan aankaarten. Het alternatieve songfestival wordt een mix van muziek, cabaret en politieke intermezzo's van Europarlementariërs. Ook zullen enkele Azeri-artiesten hun opwachting maken, zoals de recent gevluchte Jamal Ali.

Nauwe banden

D66 is een Nederlandse politieke partij van sociaal-liberale signatuur. Op een recente training voor jongeren merkte de partij dat ze veel banden heeft met Azerbeidzjan. Veel leden of sympathisanten hebben er kennissen, zijn afkomstig van het land of hebben er tijd doorgebracht. Die betrokkenheid leidde tot actie. "We voelden ons als partij niet prettig bij alle positieve aandacht voor het land", legt Maartje Jansen, internationaal coördinator bij D66, uit. "Iedere dag worden rechten geschonden in Azerbeidzjan en er heerst een repressief beleid. We wilden op een vernieuwende manier de aandacht vestigen op de mensonterende situatie."

Geen politiek event

De voorbije maanden kwam vanuit vele hoeken kritiek op de situatie in Azerbeidzjan. Met het event wil D66 de Nederlandse bevolking nogmaals met de neus op de feiten drukken. "Nadat het idee gelanceerd was, zijn we op zoek gegaan naar partners. Het is absoluut niet de bedoeling om dit evenement onder politieke voorwendselen te organiseren en daarom hebben we partners vanuit alle hoeken van de samenleving gezocht." Onder andere Amnesty International, IKV Pax Christi en de VVD maken deel uit van de organisatie.

'Dubaï aan de Kaspische Zee'

Jansen beaamt dat er al veel aandacht is geweest voor de situatie in Bakoe en Azerbeidzjan. Toch vindt D66 dat de aandacht voor andere landen, zoals Oekraïne, nog groter is. Reden daarvoor zou kunnen zijn dat Azerbeidzjan een strategisch sterke positie inneemt door de rijkdommen aan gas en olie uit de Kaspische Zee. Azerbeidzjan is een politiek gevoelig onderwerp omdat het land van strategisch belang is voor de energietoevoer naar Europa.

Bijltjesdag

Wat er volgt voor Azerbeidzjan na het Songfestival is niet duidelijk maar Jansen heeft er geen goed oog in. "In Nederland noemen we zoiets bijltjesdag, wat in dit geval slaat op de repercussies die zullen volgen na het einde van het Songfestival, nadat de internationale druk afneemt." Daarom is het voor D66 belangrijk dat die internationale focus niet verslapt. "Er zullen altijd organisaties zijn die zich met de situatie in het land bezighouden, maar meestal neemt de belangstelling toch af na verloop van tijd. We willen dat de situatie onder de aandacht blijft, ook nadat de spotlights uitdoven."

Douze points for freedom vindt plaats in het Werkteater aan de Oostenburgergracht 75, Amsterdam van 20.00 uur tot 01.00 uur. Inkom is gratis.

© 2012 - StampMedia - Leen Baeten


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 24/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 24/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 24/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 25/05/2012