Bordspellenevent Nexus

Voor International Tabletop Day op 29 april organiseerde Nexus een bordspellenevent in de Antwerpse Stadsfeestzaal. Iedereen kon gratis spelletjes komen spelen. Vrijwilligers kenden de honderden aanwezige spellen en legden ze uit aan bezoekers. “De internationale dag van het bordspel is in het leven geroepen om aan de grote massa bekend te maken dat er meer bordspelen bestaan dan Monopoly, Scrabble of Levensweg”, stelt Jelle van de bordspellengroep.

Iedereen die dat wou kon op de laatste zaterdag van april naar de eerste verdieping in de Antwerpse Stadsfeestzaal trekken om bordspellen te spelen. ’s Avonds verhuisde het evenement naar de grote zaal aan de bar. Je kon er spellen zoals Codenames, Delphi of Smash Up uitproberen.

Doen deze namen geen belletje rinkelen? Dat zou goed kunnen, want er komen jaarlijks duizenden nieuwe bordspellen uit. “Bordspellen leven in België en hebben de laatste jaren een echt boost doorgemaakt”, aldus Jelle. “In de omgeving van Antwerpen alleen al kun je op elke dag van de week waarschijnlijk wel bij een groep terecht die bordspellen spelen. Bovendien komen jaarlijks wereldwijd zo’n duizend nieuwe spellen op de markt terecht, dat is echt immens. Veel van die spellen worden op de spellenbeurs Spielbeurs in Duitsland voorgesteld, waar duizenden mensen mensen over de vloer komen om nieuwe spellen te ontdekken en te spelen.”

Nexus zelf is geen vzw of stichting. “We zijn gewoon een groep vrienden die wekelijks samenkomen om bordspellen te spelen”, vertelt Jelle. Een paar jaar geleden besloot de groep om een dag te organiseren waar iedereen spellen kon komen uitproberen. In het verleden stonden ze al in het Centraal Station van Antwerpen, in het MAS en in het stadhuis. Voor hun vierde editie dit jaar stonden ze in de Stadsfeestzaal aan de Meir.

Voor de bordspellendag heeft de groep geen budget, het hele initiatief steunt op vrijwilligers. Maar sinds dit jaar pakken ze het professioneler aan. “We gaan proberen om er echt een vzw van te maken en verder te groeien. Er komt veel administratie kijken bij het organiseren van zo’n dag, en sinds dit jaar zijn er ook kosten aan verbonden: de nachtwaker moet bijvoorbeeld betaald worden voor de nocturne.”

© 2017 – StampMedia – Joppe de Bruijn en Elisa Schanzer

vorige volgende