Na de start van het veldritseizoen, vorige week in het Amerikaanse Las Vegas, staan de veldrijders dit weekend aan de start van de eerste cross op Belgische bodem. Bijna alle veldrittoppers maken in Neerpelt hun rentree, op Mathieu van der Poel (kniepijn) na. Wat mogen we verwachten van 2015-2016, aka. het laatste seizoen van Sven Nys?

Publiekstrekker Sven Nys mag voor de laatste keer in zijn carrière de crossfiets van stal halen. De ‘Kannibaal van Baal’ staat aan de start van zijn laatste veldritseizoen. Vraag is of de 39-jarige Nys nog antwoord zal hebben op het jonge geweld Wout Van Aert en Mathieu van der Poel, al moet van der Poel wel verstek laten in Neerpelt.

Van Aert pakte vorige week in Las Vegas overtuigend de zege en Van der Poel bleek al bijzonder goed in vorm tijdens de zomer met een 6de plaats in het algemeen klassement van de Ronde van België als bewijs. Misschien wordt het belangrijkste doel voor Nys wel het EK (!) veldrijden in Huijbergen, op 7 november. Dat wordt voor het eerst ook voor eliterenners georganiseerd.

Beperkte budgetten en Telenet

Van Aert en van der Poel, de twee benjamins van de veldrittop, zullen dit seizoen wel moeten bewijzen dat ze ook na het vertrek van Nys de cross leefbaar kunnen houden. Door de beperkte budgetten voor organisatoren is dat zelfs dit seizoen niet vanzelfsprekend. De afwezigheid van Belgisch kampioen Klaas Vantornout in Neerpelt, maar ook in het overgrote deel van de crossen van de BPost Bank Trofee toont dat aan. “We hebben moeilijke keuzes moeten maken”, liet Erwin Vervecken optekenen in Het Laatste Nieuws. En: “Budgettair is dit het zwaarste seizoen ooit.”

Ook de televisiekijker zal de beperkte budgetten in het veldrijden voelen. Vanaf dit seizoen palmt Telenet de rechten voor het grootste aantal Superprestigecrossen in. Dat wil zeggen dat een niet-Telenetkijker alleen nog op Sporza een nabeschouwing zal kunnen bekijken van de crossen in Gieten, Zonhoven, Spa-Francorchamps, Diegem en Middelkerke. De crossen in Ruddervoorde, Hoogstraten en Gavere worden wel integraal door VRT uitgezonden. Ook bepaalde ‘losse’ crossen eindigen achter de Telenet-betaalmuur.

Pauwels, Meeusen, Sweeck (x2)

Naast het hopelijk interessante duel tussen Mathieu van der Poel en Wout Van Aert staan ook Kevin Pauwels, Tom Meeusen en de gebroeders Sweeck klaar om af en toe hun graantje van de veldritkoek mee te pikken. Meeusen, kopman bij Telenet-Fidea dit seizoen, zal zich opnieuw 100% kunnen focussen op de cross na zijn vrijspraak in het ozondossier.

Pauwels kan proberen om zijn matige seizoen vorig jaar te doen vergeten. De broers Sweeck ten slotte moeten bewijzen dat ze een volwaardig blok vormen om in de toekomst het Van Aert en Van der Poel in de crossen knap lastig te maken. Neem daarbij nog hier en daar een uitschieter van Rob Peeters of Klaas Vantornout en het crossseizoen belooft weer bijzonder interessant te worden.

Hoogtepunt in Zolder

Het hoogtepunt van het veldritseizoen 2015-2016 vindt plaats op zaterdag 30 januari en zondag 31 januari. Dan trekt het veldritcircus naar Zolder voor ongetwijfeld spannende wereldkampioenschappen. Het belooft een pittige wedstrijd te worden met een zwaarder parcours dan tijdens de Wereldbekerwedstrijd eind december vorig jaar. Gevaarlijke klant daar wordt ongetwijfeld Lars van der Haar, die de afgelopen twee jaar de Wereldbekerwedstrijd naar zijn hand zette.

Maar eerst dus Neerpelt, waar Sven Nys vorig jaar zijn eerste zege van het seizoen behaalde. De eerste veldrit op Belgische bodem vindt zaterdag plaats op het domein Dommelhof in Neerpelt. Telenetkijkers kunnen de cross volledig bekijken. Nadien wordt er op Eén een samenvatting uitgezonden.

© 2015 – StampMedia – Niels Timmermans