Fietsers kunnen vanaf 2012 zonder omwegen tussen het Antwerpse Essen en Mechelen peddelen. De provincie Antwerpen wil zo een groot deel van de autobestuurders overhalen tot het gebruik van de zogenaamde fietssnelweg. De provincie Antwerpen besteedt in totaal 16 miljoen euro aan dit project.

De fietssnelweg is onderverdeeld in twee delen: enerzijds is er een route van Antwerpen tot Mechelen (24 kilometer) en anderzijds van Antwerpen tot Essen (26 kilometer). Dankzij de nieuwe fietsweg zal een fietstochtje van het centrum van Antwerpen naar Essen slechts een klein uur in beslag nemen.

Comfortabel fietsen

De vijftig kilometer lange fietssnelweg tussen Essen en Mechelen loopt langs de spoorweg. Bijna geen enkel kruispunt of verkeerslicht zal de peddelaars langs de lange fietsbaan vertragen. Een deel van het traject dat tussen Berchem en Kontich loopt, is reeds aangelegd. “Ik ben ernorm blij met deze fietsweg. Het fietspad is heel comfortabel en biedt de fietsers de nodige veiligheid”, vertelt Marjolein Lambrechts, een fietsster tussen Berchem en Kontich. Het fietspad zal een verbinding vormen tussen verschillende woonkernen en attractiepolen, zoals scholen, ziekenhuizen en treinstations. Maar het moet ook een groot deel van de autobestuurders overtuigen om op de fiets te springen.

Primeur

Eens de fietssnelweg is aangelegd, moet de gemeente waardoor het fietspad loopt, ervoor zorgen dat het goed onderhouden wordt. “Wij willen dat de fietsers ook in het donker gebruik kunnen maken van de fietssnelweg. Het is de taak van de respectieve gemeente om het van degelijk licht te voorzien”, vertelt diensthoofd mobiliteit van de provincie Antwerpen Chris Brouwers. “De betreffende gemeentebesturen hebben alvast postief gereageerd, dus wij verwachten hierrond geen problemen.” Het hele project wordt geraamd op 16 miljoen euro. “De fietssnelweg is een primeur voor Vlaanderen. Geen enkel ander provincie heeft zulke grote plannen”, vertelt Brouwers trots.

Financiële inspanning

Vanaf 2001 zet de provincie zich in voor de aanleg van fietsroutes langer dan vijf kilometer. Het gaat om een netwerk met een lengte van bijna drieduizend kilometer. Om de beoogde fietsroutes te realiseren heeft de provincie samen met de gemeenten en de Vlaamse overheid de handen in elkaar geslagen. Terwijl de provincie voor de nodige subsidies zorgt, leggen de gemeenten de fietspaden aan. Tot nu had de provincie Antwerpen jaarlijks 850.000 euro ter beschikking. Maar de komende jaren wil de provincie deze inspanningen fors opvoeren tot vijf miljoen per jaar.

© 2009 – StampMedia – Haik Guevorkian


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 03/03/2009