Als alles volgens plan verloopt, zal Tom Van Grieken zondag op het partijcongres in Lint verkozen worden tot nieuwe partijvoorzitter van Vlaams Belang. Met zijn 28 lentes zal hij meteen de jongste partijvoorzitter ooit zijn in de Belgische geschiedenis.  “Voor de geschiedenisboeken doe ik het alvast niet.”

Opgegroeid in de multiculturele Carnotstraat in Antwerpen, merkte Tom Van Grieken al snel dat hij ‘anders’ was dan de rest. In tijden waarin Abou Jahjah en de Arabisch Europese Liga (AEL) regelmatig het nieuws haalden met controversiële uitspraken en rellen in Antwerpse wijken volgden, verloor Van Grieken zijn geloof in de multiculturele samenleving. Als puber voelde hij zich een echte Vlaming.

Op zijn 16de kreeg hij zijn partijkaart bij het toenmalig Vlaams Blok om op zijn 19de het al tot gemeenteraadslid in Mortsel te schoppen. In de studentenjaren die volgden, sloot hij zich aan bij de rechtse studentenvereniging NJSV en de NSV. De laatste jaren was Van Grieken vooral actief als jongerenvoorzitter van het Vlaams Belang. Zondag zal hij naar alle waarschijnlijkheid het woordje ‘jongeren’ mogen schrappen en zal hij dus voorzitter worden van de oppositiepartij. De jongste ooit in de Belgische politieke geschiedenis. Wat dat doet met een mens?

Van Grieken: “Het is allemaal heel snel gegaan. Vorige week nog mijn 28e verjaardag, deze zondag hopelijk het voorzitterschap... Voor de geschiedenisboeken doe ik het alvast niet. Ik wil gewoon mijn steentje bijdragen aan de Vlaamse onafhankelijkheid, die nu toch wel mijn hoofdstreven is.”

Dan moet u de partij, die toch wel betere tijden gekend heeft, wel weer op de rails zien te krijgen.

Van Grieken: “Dat klopt. Ik zal dat zeker niet alleen kunnen. Alle militanten zullen aan hetzelfde zeel moeten trekken. Ik denk dat er wel ruimte is voor een partij die wél klare wijn schenkt. Partijen als N-VA hebben hun communautaire ideeën verwaarloosd en denken dat het Vlaams Belang geen gevaar meer is. Mensen die het Vlaams Belang dood verklaren, noemen zich wel wereldburger, maar kijken niet verder dan de Vlaamse kerktoren. Kijk bijvoorbeeld naar Frankrijk, waar het Front National ooit op twee percent stond maar nu in pole position voor het presidentschap staat. Nederland, Oostenrijk of Zweden om er nog maar een paar te noemen waar gelijkaardige partijen het goed doen.”

Begrijp ik goed dat u gelooft dat het Vlaams Belang ooit uit die oppositiebanken zal geraken?

Van Grieken: “Ik heb uiteraard geen glazen bol. Ik hoop het in elk geval van harte. Ik geloof bovendien niet in het cordon sanitaire. Op lokaal en Vlaams niveau wil ik heel graag aan het beleid deelnemen. Sta me wel toe om het Belgische niveau veel te rot en corrupt te vinden om aan deel te nemen. De enige Belgische regering waar ik in wil stappen, is de regering die België ontmantelt.”

Trekt de partij veel jongeren aan?

Van Grieken: “Qua populariteit onder jongeren heeft onze partij betere tijden gekend. Toch was ik blij dat Vlaams Belang ook in mindere electorale tijden nog wel een aantal nieuwe jonge leden aantrok. Bovendien kijk ik anno 2014 liever naar Facebooklikes en volgers op Twitter dan naar lidmaatschappen. De tijd dat iedereen lid was van tien of meer verenigingen, is wel voorbij.”

Waarom zouden jongeren zich nog aangetrokken voelen tot het Vlaams Belang?

Van Grieken: “Het feit dat wij een partij zijn die klare wijn schenkt. Je bent voor of tegen ons, maar geen mening kun je niet hebben. Die besluiteloze praat,  daar kunnen jongeren toch niet warm van worden? Ik snap bijvoorbeeld niet hoe je als jongere bij een profielloze partij als CD&V terecht komt. Bovendien hebben de andere partijen hun verkiezingsbeloften overboord gegooid. Ik hoop dat alle jongeren de pamfletten van CD&V, Open Vld en N-VA hebben bijgehouden, want ze gaan die nog nodig hebben om hun stoof tijdens de stroompanne mee aan te steken.”

Ik snap niet hoe je als jongere bij een profielloze partij als CD&V terecht komt

De grootste partij van die coalitie, de N-VA, bestaat wel voor een groot deel uit ex-Vlaams Belangers…

Van Grieken: “Ik zou liegen als ik dat zou ontkennen. De N-VA heeft heel handig onze thema’s gebruikt om verkiezingen te winnen en ze in de prullenbak gegooid zodra de posten werden verdeeld. Tijdens ‘Tom on tour’ (Van Grieken trekt Vlaanderen rond om speeches te houden, nvdr.) merk ik nu dat er veel teleurgestelde N-VA’ers komen kijken. De N-VA belooft België te hervormen, maar België hervormt de N-VA.”

Wat dacht u toen u op 25 mei de resultaten zag binnenkomen?

Van Grieken: “Eén woord: ‘Shit!’ Het was een hele klap, maar ik geef de moed niet op. We zijn nog altijd in alle parlementen vertegenwoordigd. We zullen er sneller terug staan dan iedereen denkt. Diep in ons hart zijn we nog altijd een hecht en sterk Vlaams blok.”

Hoe zal de partij na die verkiezingsnederlaag en met u als nieuwe voorzitter herschikt worden?

Van Grieken: “Voor afrekeningen moet je bij de Vld en de socialisten zijn. Bij ons wordt niemand in de rug gestoken. Er moeten andere rollen worden opgenomen, maar niemand wordt bij het huisvuil gezet. Voor vragen over boegbeeld Filip Dewinter, moet je bij Filip Dewinter zijn. Misschien heeft de partij wel nood aan een nieuw, jong en fris gezicht?”

Diep in ons hart zijn we nog altijd een hecht en sterk Vlaams blok

U staat ook wel bekend als de ‘man van Zwan’. Zal uitgerekend u voor de imagoverandering kunnen zorgen?

Van Grieken: “ Imagoverandering is raar geformuleerd. Als er iets is dat ik wil, dan is het gewoon klare en duidelijke taal spreken. Wij hebben niets tegen individuen, wij hebben iets tegen het systeem. En dat voorval met die barbecue? Dat is verkeerd uitgesmeerd in de media. Wij hebben geen worsten door de strotten van kinderen geramd. Wij hebben enkel Zwan-worstjes uitgedeeld aan een school waar kinderen verplicht na de schooluren aan een halalbarbecue moesten deelnemen. Zolang een verwerpelijke godsdienst als de islam aan de bevolking wordt opgedrongen, zal ik nog acties ondernemen, ja. Ik sta recht in mijn schoenen!”

Zou u zelf ooit het zinkende schip verlaten?

Van Grieken: “Ik zou nooit mijn idealen verlaten. Als het Vlaams Belang ooit de onafhankelijkheidsgedachte verlaat, dan verlaat ik het Vlaams Belang. Maar goed, ik antwoord eigenlijk niet op hypothetische vragen. Ik ben vol moed en positieve ingesteldheid. Het zal beter gaan!”

© 2014 – StampMedia – Jef Cauwenberghs en Ilse Cox, foto: Liesbeth Knaeps



Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 19/10/2014.