© Pixabay

Ondanks de belofte dat er bij de Truiense schokdemperproducent Tenneco voorlopig geen naakte ontslagen vallen, is de onrust bij de werknemers niet weg.

De ongerustheid ontstond door een beslissing van de Amerikaanse hoofdzetel in Monroe. Die zou aanvankelijk de nieuwe, high-tech schokdemper laten produceren door Tenneco Sint-Truiden. Dat plan werd uiteindelijk op het laatste moment geschrapt. “Er heerst veel onrust bij de werknemers in Sint-Truiden,” zegt vakbondsafgevaardigde van ABVV Metal Tenneco Danny Ruysen. “Oorspronkelijk zou de nieuwe schokdemper in Sint-Truiden geproduceerd worden. De hoofdzetel en de Europese zetel hebben helaas “last-minute” besloten dat de schokdemper in Polen zal gemaakt worden. Dat komt voornamelijk door de hoge arbeidskosten in West-Europa. Jammer, maar het hoort er nu eenmaal bij.”

Er zijn nog bedrijven die naar Oost-Europa trekken voor hun productie. Croky- eigenaar Roger & Roger kocht onlangs nog de Hongaarse fabriek op van de groentenverwerker Greenyard. Daar worden nu zowel diepvriesgroenten als chips geproduceerd. Ook verschillende Aziatische bedrijven komen terug naar het goedkope Oost-Europa om te produceren.

Een oplossing

Het personeel van Tenneco zal een werkloosheidsvergoeding zal ontvangen. Dat zorgt echter voor nog meer onrust op de werkvloer. De Truiense directie heeft daar nu een oplossing voor. Het personeel zal toch kunnen rekenen op werkzekerheid. Bepaalde producten die voor Tenneco in India en China werden gemaakt, zullen nu opnieuw in Sint-Truiden geproduceerd worden. De directie wil ook enkele machines verplaatsen en vervangen. Op die manier hoopt ze meer bestellingen te ontvangen.

Topman Sandro Paparelli ziet het rooskleurig in. “Onze toekomst is verbonden aan complexe en duurdere wegcontrole-systemen die we nodig zullen hebben om naar de zelfrijdende auto te evolueren,” zegt Paparelli aan de website Compact Publishing.

Weinig invloed op werkloosheid Limburg

De recente cijfers verklaren de onrust bij de werknemers. Eind 2018 maakte Tenneco Sint-Truiden een verlies van dertien miljoen euro. Met een eigen vermogen van iets meer dan acht miljoen euro heeft het bedrijf moeite met het afbetalen van de 256 miljoen euro schulden. Dat is slecht nieuws voor de 1.250 werknemers. Een toekomstige herstructurering kan verschillende banen kosten.

Toch heeft de onrust binnen Tenneco  geen invloed op de werkloosheid in Limburg, zoals dat wel het geval was bij Ford Genk in 2014. Cijfers van de VDAB geven aan dat de werkloosheid sinds de zomer van 2015 geleidelijk aan dealt in de provincie. In september 2019 telde Limburg 25.540 werkzoekenden. In 2018 was dat nog vijf procent meer.

Toekomstgericht denken

Hoe moet het nu verder? Voor 2021 heeft de directive al een plan klaarliggen. “De vestiging in Sint-Truiden zal waarschijnlijk open blijven, maar wel met veel minder personeel,” zegt Ruysen. “Zowel de directie als de vakbond zijn werken nu al aan een plan dat rekening houdt met vrijwillige vertrekkers.”

vorige volgende