© Laura Van Trijp

Het Echoes Project is een veilige plaats waar je online je gedachten of ideeën anoniem kunt achterlaten. Oprichter Luka Trobvic wil met zijn project online een veilige plaats creëren voor mensen die niet altijd de ruimte vinden om hun gevoelens te uiten. “Het kan een deel van zelfgenezing of rouwen zijn.”

In centrum Destelheide in Beersel staat een brievenbus waarin je je gedachten op papier kunt achterlaten. Het centrum voor jeugd, kunst en cultuur werkt regelmatig samen met jeugdwerkorganisaties en hogescholen en ook jongeren komen er vaak gewoon langs. Luka Trbovic, vrijwilliger bij Destelheide, kwam op het idee voor Echoes omdat hij zelf nood had aan een manier om zijn gedachten te uiten, zonder dat daar per sé een antwoord op moest komen. “Ik voelde me slecht omdat dingen in mijn hoofd zaten die ik nooit heb kunnen vertellen. Ik vroeg me af: hoe ga ik hiermee om? Je gedachten opschrijven kan deugd doen. Als dat dan ook nog eens kan in een veilige omgeving is dat nog beter.”

Maar een brievenbus, daarvoor moet je tot in Destelheide komen. Dat is niet voor iedereen mogelijk. Dus bedacht Luka een online versie. “Online kan iedereen iets insturen, van over de hele wereld”, zegt hij. “Het is ook laagdrempelig: je schrijft gewoon een berichtje op de website, en hop, het staat erop. Dat kan ook elk moment van de dag. Mensen die het lezen kunnen zich ook gesteund voelen, of minder alleen, omdat ze zien dat anderen met dezelfde problemen of issues kampen.”

 

Volgens Luka Trobvic is het niet zo belangrijk dat het bericht ook effectief gelezen wordt door de persoon naar wie je het richt. “Ook als je blij bent, kan je dat op het Echoes platform schrijven. Het belangrijkste is dat je het voor jezelf doet”, zegt hij.

“De eerste berichten heb ik geschreven. Dat was fantastisch. Ik voelde me daarna ook beter. Echoes is een safe space.

© Camille Schalier

Helpende handen

Jelena Lapadatovic is medewerkster bij Destelheide en heeft Luka Trobvic geholpen met de opstart van zijn project. “Veel mensen hebben ideeën, maar Luka doet er ook echt iets mee. Ik wou hem helpen omdat hij een visie had. Dat vond ik heel moedig van hem.”

Ook het centrum Destelheide heeft een grote rol gespeeld in de opbouw van het Echoes Project. “We hebben Trbovic ondersteund, advies gegeven en bijgeschaafd waar dat nodig was”, zegt Jaël Muls, coördinator kunst en educactie bij Destelheide. “Vrijwilligers kunnen hier zelf met ideeën afkomen. Dat zijn dan ideeën om een project uit te werken. Meestal gaat dat over een onderwerp dat hen nauw aan het hart ligt.”

“We zagen meteen veel potentieel in het Echoes project, omdat het vertrekt vanuit een belangstelling voor het mentaal welzijn, zonder het project zelf te veel op te dringen. Het belangrijkste idee is dat je je kwetsbaar kunt opstellen, en daar krijg je de ruimte voor.”

Binnenkort keert Luka Trobvic terug naar Servië, waar hij woont. “Ik was een jaar in België in het kader van een uitwisselingsproject. Maar ook in mijn thuisland zal ik het project blijven verder zetten en onder de aandacht brengen. Het is niet zozeer de bedoeling dat het project bekendheid verwerft. Ik wil gewoon dat mijn boodschap gezien en gehoord wordt. Dat mensen weten dat het belangrijk is om je gevoelens en gedachten niet voor jezelf te houden. Mocht Echoes daarmee wat bekendheid krijgen, dan is dat een leuk extraatje.”

 

vorige volgende