Op Open Bedrijvendag kon je het Brabanderhof bezoeken, een paardenmelkerij op het platteland van Lier, die door Frans De Branbander en zijn vrouw Nadine De Hert al meer dan twintig jaar uitbaten. “Het is verrassend hoeveel je met paardenmelk kan doen.”

Passie voor paarden

Frans en Nadine baten al sinds 1996 het Brabanderhof uit. Ze weten intussen alles over de mogelijkheden van paardenmelk. “Je kunt het niet alleen drinken, het wordt ook gebruikt als basis voor cosmetica.” (lacht). “Ieder jaar opnieuw zijn er mensen die in verrast zijn over wat je met paardenmelk kunt doen,” zegt Frans De Brabander. Het is ondertussen de zeventiende keer dat Het Brabanderhof op Open Bedrijvendag bezoekers ontvangt. “We krijgen ook veel studenten over de vloer of oudere mensen die iets willen doen aan hun gezondheid.”

Frans en Nadine De Brabander ©Jonathan Cieters

Welvarend bedrijf

“Mijn vrouw is Het Brabanderhof begonnen met amper vier trekpaarden. Intussen zijn we uitgegroeid tot een welvarend bedrijf.” Volgens de Brabander is paardenmelk heel speciaal. “De dracht zelf duurt al 11 maanden. Na de geboorte is de melk de eerste 8 à 10 weken uitsluitend voor het veulen bestemd. . Daarna nemen we ze weg bij de moeder. Vanaf dan zijn ze namelijk sterk genoeg zijn om op eigen benen te staan. Het is pas in die fase dat we de merries beginnen te melken.”


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 11/10/2019

vorige volgende