© Universiteit Antwerpen

Operazangers en wetenschappers delen samen het podium op het benefietgala ARIA for MS dat op donderdag 2 mei plaatsvindt. Hiermee willen ze geld inzamelen voor verdere onderzoek naar multiple sclerose (MS). “We willen alle MS-patiënten laten zien dat ze er niet alleen voor staan.”

Multiple sclerose (MS) is een slopende ziekte van het centrale zenuwstelsel. “Behandelingen richten zich vaak alleen op symptoombestrijding”, zegt professor Nathalie Cools (UAntwerpen). “Maar dankzij jarenlang wetenschappelijk onderzoek in Antwerpen zijn belangrijke vooruitgangen geboekt. Een van deze veelbelovende ontwikkelingen is een nieuwe celtherapie die nu op het punt staat om de volgende fase in te gaan.”

Benefiet

Maar de financiering van wetenschappelijk onderzoek is enorm duur. Daarom organiseert de Universiteit Antwerpen een benefietgala in samenwerking met Opera Vlaanderen en het Universiteitsfonds Antwerpen.

Ambassadeur van het gala is ondernemer Luc Van Thillo, voorzitter van voetbalclub Lierse, die zelf al vijftien jaar leeft met MS en hierover een boek schreef. “Met dit initiatief willen we alle MS-patiënten een hart onder de riem steken en laten zien dat ze er niet alleen voor staan”, vertelt Van Thillo.

Op de benefiet zijn er optredens van twee zangers van het Jong Ensemble en zullen mensen met MS hun persoonlijke verhalen delen over de impact van de diagnose op hun leven en dat van hun families. “Nic Balthazar presenteert de avond presenteren en we veilen ook een kunstwerk van MS-patiënte Annick Zinzen”, vertelt initiatiefnemer Mats Van Delen. “Naast de artistieke elementen wordt ook het wetenschappelijk onderzoek en de veelbelovende celtherapie belicht.”

Hoe helpen?

Een ticket voor de gala-avond kost 82 euro. Dat komt overeenkomt met de kosten van één dag werkingsmiddelen voor wetenschappelijk onderzoek naar MS.

Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Vijf jongeren van StampMedia draaiden in de tweede week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet Van Antwerpen (GVA). Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, en speelden ook in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen.

Bekijk hier alle publicaties die de jongeren tijdens de mediaweek bij GVA hebben gemaakt.


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 12/04/2024

vorige volgende