© Flickr

Op sociale media ontstond de nodige ophef nadat er een video viraal ging van het Israëlische leger aan de grens van de Gazastrook. Daarin zou een Israëlische sniper met veel plezier een Palestijn neergeschoten hebben. Volgens het Israëlische leger dateert de video al van 22 december 2017.
 

Op de video, die gelekt zou zijn door een Israëlische soldaat, is te zien hoe een sluipschutter vreugdevol schreeuwt nadat hij een ongewapende Palestijn neergeschoten heeft. “Wow, ik heb het gefilmd! Klootzak! Wat een video!”

Een andere soldaat roept tegen zijn collega dat de Palestijn geraakt is in zijn hoofd. Maar het Israëlische leger komt met een ander verhaal naar buiten en zegt dat de man geraakt is in zijn been.

De video zorgde voor grote ophef op sociale media. Ook mensenrechtenorganisaties spraken hun afkeur uit over de video. Het Israëlische leger zegt dat de Palestijnen het grenshek probeerden te beschadigen en ze met stenen gooiden. De Israëlische Minister van Defensie noemt de sluipschutter een held.

Tamer Abu Daqqa vertelt aan de zender TRT World dat hij de man is in de video. Hij zou gewond zijn geraakt in zijn been. Het Israëlische leger zegt dat hij een vermoedelijke leider van een opstand aan de grens met Gaza is. Maar Abu Daqqa stelt dat hij enkele kinderen probeerde te redden. “Er waren jongeren aan het protesteren nabij de grens. Ik was onderweg om de jongeren terug te brengen naar hun huis. Ze waren bang om het gebied te verlaten”, zegt Abu Daqqa aan TRT World.

Vaker snipers

Mahmoud Abu Salama - een Palestijnse fotograaf – zegt dat het regelmatig gebeurt dat Palestijnen worden neergeschoten door de Israëlische sluipschutters. Enkele weken geleden trok hij nog een foto van een jongen, net voor hij geraakt werd door een sluipschutter. De jongen overleed daarna.

vorige volgende