© Lina Benhaj

De wintereditie van het festival Curls & Fro’s vond op 6 november plaats in Antwerpen. Oprichtster Laila Hasnouni-Alaoui wil met haar concept krullend en kroeshaar in de kijker zetten en jong en oud meer vertrouwen geven over hun haar. Reporter Lina Benhaj ging naar het festival en sprak vier vrouwen over hun haar.

Een twintigtal kappers en handelaars was aanwezig om de bezoekers te begeleiden bij het kiezen van de juiste producten en kapsels voor hun haar. Bezielster Leila Hasnouni-Alaoui (38) ontdekte tijdens haar reis naar de Verenigde Staten dat er in Amerika veel organisaties zijn die zich bezighouden met krullend en kroeshaar. Nadien besliste ze in 2017 het festival Curls and Fro’s uit de grond te stampen.

Laila Hasnouni-Alaoui © Lina Benhaj

Wat is het doel van Curls & Fro’s en dit festival?

Laila Hasnouni-Alaoui: “Ons doel is om onze (gekrulde) gemeenschap te leren hoe ze van hun haar kunnen houden. Vroeger werd gezegd dat steil haar veel mooier en chicer is dan krullen. We organiseren festivals zodat we allerlei mensen kunnen leren kennen en in gesprek kunnen gaan om onze moeilijkheden te delen.”

“Daarnaast hebben we nog de workshops waar we mensen leren hoe ze met hun haar moeten omgaan. Curls & Fro’s voert actief campagne voor grote haarmerken zodat ze specifiekere producten voor dit type haar laten produceren. Daarnaast komen we op scholen om kinderen te leren hoe ze met hun haar moeten leren omgaan. Zo proberen we een impact te hebben op het educatieve. Mijn doel is om de jongere generatie te leren omgaan met hun haar en de oudere generatie te leren wat ze vroeger niet hebben geleerd in hun jeugd.”

Is er een verschil tussen de mentaliteit van kappers vroeger en nu?

“Jazeker, want vroeger steilde en kamde onze ouders ons haar uit met keratine. Dit heeft een heel slecht impact op ons natuurlijk haar. Jammer genoeg is dit nu nog vaak het geval dat krullend haar niet wordt geaccepteerd in de professionele wereld. Daarnaast zeggen de meeste huidige kapsalons dat ze er iets van weten en maar doen het dan verkeerd. Ik raad hun aan om zich bij te scholen om dit te vermijden in de toekomst.

“Mijn doel is om de jongere generatie te leren omgaan met hun haar en de oudere generatie te leren wat ze vroeger niet hebben geleerd in hun jeugd” – Laila Hasnouni-Alaoui
Iraida Lokasi © Lina Benhaj

De 29-jarige Iraida Lokasi, @adiascrown op Instagram, uit Antwerpen is van Surinaamse afkomst en is kapster gespecialiseerd in kroes- en afrohaar. Ze heeft een opleiding gevolgd in Rotterdam waar ze ook aanvankelijk woonde. Daarna is ze vier jaar geleden naar België verhuisd en zag ze dat er hier minder aandacht werd besteed aan kroeshaar dan in Nederland.

Merk je dat de huidige kappers nog altijd in hun comfortzone blijven of willen ze stilaan bijleren over kroeshaar?

Iraida Lokasi: “Jazeker, je ziet daar wel een verschil in. Maar ik vind dat iedere kapper wel gespecialiseerd moet zijn in elk type haar. De laatste vier jaar zie ik wel veel meer kappers in België die zich specialiseren in kroes- en afrohaar. Ik vind niet dat er een wij-zijgemeenschap mag ontstaan door kappers te verdelen onder categorieën, maar dat elke kapper daar zelf verandering in moet brengen door zich op te leiden.”

Zarissa Windzak © Lina Benhaj

Zarissa Windzak is auteur en eigenaar van webshop Cargo Confetti waar ze diversiteit en inclusie wil promoten door het verkopen van haar kinderboeken en speelgoed waarin kinderen van kleur zich kunnen herkennen.

Wat betekent diversiteit voor jou ?

Zarissa Windzak: “Diversiteit is heel breed, breder dan wat ons tot nu toe wordt voorgeschoteld. Wanneer mensen spreken over diversiteit, wordt het vaak geassocieerd met huidskleur, de queer gemeenschap of mensen met een beperking. Maar ik wil door mijn producten tonen dat het verder gaat dan dat. Ik ben hier op het festival omdat ik geloof dat gesprekken voeren over verschillende haarstijlen, ook een gesprek is over  diversiteit. Intussen wordt wel veel gesproken over diversiteit en inclusie, maar ik vind dat deze conversaties nog heel oppervlakkig gebeuren en niet verder durven te gaan. Bijvoorbeeld racisme benoemen zoals het is, in plaats van het te minimaliseren.”

Merkt u dat bij uw klanten deze nood groter is omdat het vroeger niet in hun jeugd bestond?

“Ik merk vooral dat er meer openheid is om bij te leren. Na de Black Lives Matter-protesten in 2020 was er eerst bewustzijn over diversiteit en de behoefte aan representatie. De meeste mensen volgen mij omdat ik antwoorden probeer te bieden door mijn producten. De meest voorkomende reactie die ik krijg, is: ‘Ik wou dat ik deze representatie ook had toen ik jonger was.’”

“Ik merk, zeker in mijn shop, dat er meer en meer ouders komen die zulke gesprekken willen voeren met hun kinderen, maar niet weten hoe eraan te beginnen. Ik merk dat gemis vooral bij vrouwen met een migratieachtergrond. Deze initiatieven geven mij hoop dat er wel iets aan het veranderen is, maar dat het gewoon traag gaat.”

“Mensen zijn nu wel bewust dat deze standaarden bestaan, maar zijn nog niet bezig deze te veranderen” – Fedora Bakula
Fedora Bakula © Lina Benhaj

Fedora Bakula, ook wel gekend als féfé op sociale media, is influencer en plus-sizemodel. Zij is vooral bezig met alles wat met plus-sizefashion en zelfacceptatie te maken heeft. Dat bespreekt ze onder andere in de podcast TALK waar Cynthia Vercauteren de host is.

Vind je dat er genoeg informatie wordt gegeven over hoe je met kroeshaar omgaat?

Fedora Bakula: “Voor een hele lange tijd niet, maar nu denk ik dat er meer bewustzijn is bij mensen. Je kunt ook heel snel opzoeken op welke manieren je het best omgaat met je haar. Het is zeker makkelijker dan vroeger om deze invloeden te krijgen."

Vind je dat het schoonheidsideaal, gebaseerd op blond, steil haar, nog bestaat?

“Tot op vandaag wordt dat als de schoonheidsstandaard gezien. Mensen zijn nu wel bewust dat deze standaarden bestaan, maar zijn nog niet bezig deze te veranderen. We moeten dus aanvaarden dat ze gaan blijven bestaan voor een lange periode, maar het is wel belangrijk dat zulke festivals zoals Curls and Fro’s worden georganiseerd.  Ze zijn er om deze beauty standards te veranderen. Over kroes- en afrohaar spreken, helpt mij ook om van mezelf en mijn haar te houden.”

vorige volgende