©Elena Jiménez Rodriguez

Op de kick-off receptie van Mister Gay Belgium 2020 (MGB) zijn de kandidaten voorgesteld die op zaterdag 23 mei aan de finale meedoen. De MGB 2020 zal een nieuwe woordvoerder zijn voor de holebigemeenschap in België. Uit meer dan 95 inschrijvingen heeft een jury twaalf finalisten gekozen. Matthias De Roover, de huidige mister, werkt momenteel samen met de voetbalbond rond een sensibiliseringscampagne, genaamd #SPORT4ALL.

Matthias De Roover (26) trad in mei 2019 in de voetsporen van de mister Gay Belgium 2018, Bart Hesters. Dit jaar gaan ze opnieuw op zoek naar een waardige opvolger. Meer dan 95 mannen hebben zich ingeschreven waarvan 30 kandidaten werden uitgenodigd voor een casting weekend. “De eerste dag was het castingdag, wat heel intensief was, maar wel heel leuk. De dag erna werden we overdonderd door mega veel fotoshoots en een mediatraining. We hebben ook onze promofilmpjes moeten inspreken en ons eigen project beginnen plannen,” zegt Jarno Biesemans, finalist MGB 2020.

©Elena Jiménez Rodriguez

Gay ambassadeur voor 2020

De Mister Gay Belgium verkiezing is in 2013 opgericht door Bram Bierkens. Origineel heet de verkiezing Mister Gay Vlaanderen. Sinds 2016 richt de verkiezing zich naar kandidaten over heel België. Als winnaar van MGB ben je de gay ambassadeur van heel België. Elke kandidaat heeft een specifiek thema waarrond hij tijdens zijn winnaarsperiode wil werken. De winnaar van MGB 2019 werkt momenteel rond het thema “LGBT+ in de sportwereld.”“Ik vind Mister Gay Belgium een heel belangrijk concept. De onderwerpen die de jongens naar voor brengen moeten ook tot bij het grote publiek geraken. Dat ook mensen van alle takken van beroepen open kunnen zijn met zichzelf en geaccepteerd worden. We leven wel in 2020,” zegt Koen Crucke, jurylid MGB 2020.

©Elena Jiménez Rodriguez

#SPORTS4ALL

Matthias De Roover, de huidige Mister, wil met zijn #SPORT4ALL campagne het leven als holebi in de sportwereld verlichten. Veel mensen in de sportwereld hebben problemen om zich te outen. Matthias zelf speelt ook voetbal bij FC Eksaarde. “Ik heb altijd positieve verhalen proberen te brengen omdat ik zelf volledig aanvaard ben in het voetbal. Ik ben er ook van overtuigd dat een positief verhaal brengen meer mensen inspireert en helpt. Met een positief verhaal over je eigen ervaringen als homo in de sportwereld krimpt de drempel tussen de twee.”

Anderhalf jaar geleden begon de voetbalbond aan een actieplan tegen discriminatie op het veld. Voor alle voetbalclubs in België, amateur en professioneel, is er een handleiding geschreven. In de handleiding wordt beschreven welke scheldwoorden en foute uitlatingen je het best vermijdt en hoe je het leven op het veld aangenamer maakt voor elk individu.

© mrgaybelgium.be

Kick-Off Mister Gay Belgium 2020

Op 13 februari vond de kick-off receptie plaats van mister Gay Belgium 2020 in zaal Athena te Antwerpen. Aan de ingang van de zaal kon je een foto nemen met de huidige mister Gay Belgium, Matthias De Roover. Na de openingsact van de dansgroep Trinxx startten de promobeelden van Mister Gay belgium 2020. De huidige Mister werd opnieuw voorgesteld samen met zijn project #SPORTS4ALL. Daarna werden beelden van het casting weekend van de huidige kandidaten getoond, samen met de kandidaten. Twaalf kandidaten werden in drie groepen op het podium gebracht waar ze zichzelf en hun thema aan het publiek introduceerden.

“Ook mijn O negatief bloed kan een leven redden”

Elke kandidaat moet een goed verhaal hebben en daarrond een project vormen. Deze projecten staan in voor de holebirechten in België. Bloeddonaties voor homomannen is bijvoorbeeld een thema dat ieder jaar aan bod komt. Homoseksuele mannen in België moeten 12 maanden aan geheelonthouding doen voor ze bloed mogen doneren. “Ook mijn O negatief bloed kan een leven redden,” zei finalist Thomas Vervloet.Veel thema’s gaan ook over discriminatie tegen holebi’s zowel in het onderwijs als op de werkvloer. “Ik sta in het onderwijs en ik merk dat het holebi zijn nog steeds moeilijk ligt. Ik ben zelf in de lagere en middelbare school veel gepest door wie ik was en hoe ik eruit zag. Daarom merk ik ook hoe belangrijk het is om daarover te praten en die educatie bij te brengen,” zei finalist Joren Houtevels.

Op de website mrgaybelgium.be vind u meer informatie over finalisten en de Finale die plaatsvindt op 23 mei in theater Elckerlyc. Als u een favoriete finalist hebt kan u ook op hem stemmen via de website.

vorige volgende