PEOPLE is het muzikale liefdeskind van Bryce en Aaron Dessner van The National en Justin Vernon van Bon Iver.  Onder die naam vond afgelopen zomer in Berlijn een origineel muziekfestival plaats waar de meest uiteenlopende muzikanten samen op een podium stonden. Daarnaast creëerden ze een streamingplatform om onuitgebracht materiaal van de muzikale samenwerkingen een plaats te geven.

Iedere muziekliefhebber weet hoe een goed festival er uit ziet: een goede, bekende line-up waarvoor je een uur van tevoren de wei opgaat om vooraan te staan bij je favoriete artiest die komt spelen. En graag nog een vette friet en wat bier erbij. Maar niet volgens de tweelingbroertjes Bryce en Aaron Dessner (The National) en Bon Iver’s Justin Vernon.

Het door de Amerikanen opgezette PEOPLE festival in Berlijn breekt met alles wat je van een festival verwacht. Geen bestaande bands, maar individuele muzikanten die met elkaar samenspelen. Geen bekende muziek, maar nieuwe, onafgemaakte nummers. Geen vast tijdsschema, maar iedere keer een verassing naar wie je nu weer zal gaan luisteren. De acts die op dat festival te horen waren, kan iedereen nu beluisteren via het bijbehorende gratis streamingplatform.

Revolutionair

De hedendaagse muziekindustrie werkt als volgt: een band schrijft een nieuw album en neemt die op. De eerste single wordt uitgebracht om reclame te maken. Daarna verschijnt het album, en de fans kopen, streamen, downloaden en draaien het album erop los. Het doel van PEOPLE festival is om die muzikale regels te doorbreken. Ruim 150 muzikanten, waaronder bovengenoemde oprichters, leden van Arcade Fire en Damien Rice, kwamen in augustus een week lang bijeen in Berlijn om samen te musiceren. Filosofie? Ongedwongen, spontaan en vrijblijvend samenwerken met medemuzikanten in een van de 30 beschikbare studio’s. Niet het eindproduct is leidend, maar het proces en de muzikale context.

Dat muzikale experiment kwam samen in een al even tegendraads festival. Vergeet headliners, vergeet hits, vergeet schema’s. Twee dagen lang werden verschillende van de samenwerkingen live uitgevoerd, op onbekende momenten, op onbekende podia. Waar normaal gesproken festivalacts tot in de puntjes verzorgd zijn, is in Berlijn de intieme connectie tussen de muzikant en het publiek leidend.

Meer dan optredens

Het festival is geen op zichzelf staand project. Het gaat hand in hand met een nieuw gratis streaming platform, eveneens PEOPLE hetend, waarop muzikanten zelf hun muziek kunnen plaatsen. Het gaat hier niet om hele albums, maar bijvoorbeeld onuitgebracht materiaal, live opnames, samenwerkingen of ruwe versies die door een platenmaatschappij nooit zouden worden uitgebracht.

Alles wat buiten de traditionele kaders van een album valt kan en mag hierop gepubliceerd worden, met volledige zeggenschap voor de muzikant. Voor de superfan een kans om zeldzaamheden van je favoriete muzikanten te vinden, of nieuwe muziek te ontdekken voordat het officieel is uitgebracht.

Een aantal van de optredens op het festival zijn nu ook online te beluisteren, op de streamingsdienst, YouTube, of Spotify.

 

© 2018 – StampMedia – Marlon Van Dijk

vorige volgende