Evelyn Prinsen (40), lifecoach en auteur van het boek ‘De Dertigersdip’, helpt quarterlifers een antwoord vinden op hun levensvragen.

“Hoewel de term quarterlifecrisis heftig is, zie ik het als een zoektocht naar wie je bent en naar richtingen in het leven. Kenmerkend voor die tocht is, naast leeftijd – de meeste quarterlifers zijn tussen de 25 en 35 jaar oud – het maken van levenskeuzes. Het gaat om levensbepalende beslissingen waarmee mensen erg worstelen en waarvan mensen echt last kunnen hebben.”

“Het onderwerp leeft ontzettend. Aan het eind van onze twintiger jaren bevinden we ons in het spitsuur van ons leven. De belangrijke keuzes vinden dan plaats. Tegelijk is er zoveel keuze en worden we meer dan vroeger geacht ons authentieke zelf te zijn. Dat maakt de quarterlifecrisis typisch iets van nu.”

“Soms wordt er gesproken over het verwende-nesten-syndroom of wordt een quarterlife crisis gezien als een luxeprobleem. Een grote hoeveelheid aan keuze is inderdaad een luxeprobleem, maar dat neemt niet weg dat het wél een reële hinderpaal is. Een medisch probleem wordt het pas als er zoveel stress ontstaat dat mensen uitvallen. Dan kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een burn-out, maar dat is zeker niet hetzelfde als een quaterlifecrisis. Slechts een kleine groep quarterlifers raakt dusdanig gestrest dat ze ook niet meer functioneren.”

“Herkenbaarheid is een deel van de oplossing. Zodra mensen weten dat het normaal is wat ze doormaken, kunnen ze het duiden en komt het ook weer goed. Bovendien is niet iedereen even vatbaar voor de dertigersdip. Persoonlijkheid speelt een grote rol. Zo zijn perfectionisten en maximalisten vatbaarder dan andere mensen. Vaak zijn die mensen ook heel ambitieus, en zeker niet zielig. Zij vinden hun weg wel, al is dat soms wel een uitdaging.”

© 2016 – StampMedia – Corianne Bartels


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 21/12/2016