Al jaren draait Piv Huvluv – geboren Jan Catrijsse – mee in het comedycircuit, maar sleet zit er nog lang niet op. Momenteel is hij volop Yolo, zijn vijfde avondvullende show, aan het try-outen. De première in oktober nadert immers met rasse schreden. “Voor deze voorstelling haalde ik mijn inspiratie uit een documentaire over een eendagsvlieg.”

Piv Huvluv (50) is misschien niet de bekendste stand-upcomedian die Vlaanderen rijk is, maar sinds hij in 1997 de finale van Humo’s Comedy Cup haalde, bouwde de West-Vlaming gestaag zijn carrière als stand-upper uit. Ondertussen is de voormalige leerkracht al vier jaar voltijds met comedy bezig.

Ondanks de vele ervaring heeft hij toch wat last van zenuwen, zo kort voor de proefvoorstelling op de Gentse Feesten. “Dat heb ik altijd, je weet immers nooit welk publiek je voor je gaat krijgen. Ik heb dat ook nodig, wat adrenaline door de aderen. Ook bij een try-out mag er niks misgaan, en al zeker niet op de Gentse Feesten. Maar de flow zit er in, het komt goed”, sust hij zichzelf.

Eendagsleven

Zijn nieuwe stuk, met de welluidende naam ‘Yolo’, kent wel een heel bijzondere ontstaansgeschiedenis. “Anderhalf jaar geleden zat ik te kijken naar een documentaire over een eendagsvlieg. Dat heeft me doen nadenken over het leven. Zo blik ik in deze show terug op mijn jeugd, waarna ik me de vraag stel wat ik zou doen als ik nog maar één dag te leven had.”

Nostalgie loopt als een rode draad doorheen alle voorstellingen van Huvluv. “Ik steek niet de ene oneliner na de andere af, maar vertel verhalen die vaak terug te voeren zijn op mijn jeugd. Het gevolg daarvan is dat ik zelden voor een uitsluitend jong publiek speel, zelfs in jeugdhuizen. De herkenbaarheid van wat ik aanhaal, ontbreekt vaak bij jongeren. Bij mensen die helemaal mee zijn met wat je vertelt, kan je al een lach ontlokken nog voor je er iets grappigs aan gekoppeld hebt.”

Kindercomedy

Toch heeft de comedian ook oog voor het jong grut op deze aardbol. Gebaseerd op zijn reguliere shows, maakte hij immers al twee kindervoorstellingen en zet hij vanaf september een derde op papier. “Ik merkte dat kinderen delen van mijn shows wisten te smaken, dus besloot ik een aantal jaar geleden om kindercomedy te maken. De reacties die ik daarop kreeg waren fantastisch. Tot nu stak alles in een theaterkleedje, dus heb ik me voorgenomen dat mijn nieuwe kindervoorstelling pure stand-up moet worden, met mezelf in een minimalistische setting achter de microfoon.”

En zo meandert zijn carrière als komiek voort van het ene project naar het andere, intussen al zeventien jaar. “Sinds ik deelnam aan Humo’s Comedy Cup ben ik erin gerold. Het overkwam me allemaal. Plots stond ik te spelen voor 800 man. Ik heb nooit enige ambitie gehad, en daardoor kan ik alleen maar tevreden zijn met alles wat ik al bereikt heb.”

Piv

Tot slot nog een antwoord op de vraag waar u allen al heel het interview op zit te kauwen: waar komt die vreemde artiestenaam toch in godsnaam vandaan? “Zelfs voor mij is het nogal moeilijk om de precieze oorsprong ervan te reconstrueren. Ze dateert van de periode waarin ik nog vormingen gaf aan speelpleinmonitoren. Bij een rollenspel hadden we een naam nodig voor een personage en toen kwam Piv Huvluv uit de bus. Alleszins beter dan Jan Catrijsse”, besluit hij.

© 2014 – Mediaraven/ StampMedia – Benjamin Ponsaerts/Milou Verstappen


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – online op 22/07/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door GentBlogt.be op 22/07/2014