ANTWERPEN - Zondagmiddag. In de backstage van Kunstbende Antwerpen is de spanning te snijden. Voor de laatste keer worden teksten gerepeteerd, ritsen gestikt en choreografieën aangepast. De geur van zenuwen hangt in de loges.

Aan de trap zit Eva Balemans (17) op haar gitaar te tokkelen. Eva’s liedje gaat over vrouwenbesnijdenis. Het is gebaseerd op de gelijknamige reportage van Annemie Struyf. “Ik heb zeker stress. Ik ga verschillende dingen op het podium brengen. Zingen, dansen en ook gitaar spelen. Doordat ik zoveel tegelijk doe, kan ik danspassen of zinnen vergeten.”

Een paar verdiepingen lager wandelt Paulina Kaval (13) nerveus heen en weer. Ze doet mee in de categorie tekst. “Ik schrijf graag gedichten, maar ben heel verlegen. Eerst wilde ik dan ook helemaal niet meedoen aan Kunstbende. Toch heeft mijn moeder me ingeschreven. Ze is mijn grootste fan en heeft nog meer zenuwen dan ik.”

Volste vertrouwen

Aan een tafel vlakbij de bar zit een familie koffie te drinken. Lieven komt voor zijn dochter Emma (13) supporteren. Samen met drie andere meisjes danst ze in De Dansbende. “Ik heb helemaal geen zenuwen. Ik heb ze al veel zien repeteren en geloof me, ze zijn echt goed.” Ook oma Irene en opa Fons hebben het volste vertrouwen in hun kleindochter.

Buiten staan enkele kandidaten elkaar nog wat moed in te spreken. Zo ook Arber Sefa (18) en vriendin Taake (18). Arber heeft dadelijk een gesprek met de jury over zijn fotoreeks Human Souls, een serie van vijf portretten. “Ik ben niet zenuwachtig, maar wel benieuwd. Het is de eerste keer dat ik deelneem aan Kunstbende. Ik heb dus geen idee wat ik van het gesprek moet verwachten of hoe hoog mijn kansen liggen.”

Perfectionistisch

In de grote hal is het druk. Alle supporters van de kandidaten staan er verzameld in groepjes. Annelies Crabbé (17) staat om zich heen te kijken. Ze komt twee van haar vrienden aanmoedigen. Voor Thomas, die meedingt in de categorie fotografie, heeft ze geen stress. “Hij is totaal niet zenuwachtig en kan het goed uitleggen bij de jury. Voor mijn vriendin, die onder de naam I’m The Hug muziek maakt, vind ik het wel spannend. Mathilde is doodnerveus. Ze is erg perfectionistisch. Binnen een kwartier moet ze optreden.”

Geen van de twee gaat uiteindelijk met de prijzen lopen, maar aan Annelies zal het niet gelegen hebben. Overigens geldt bij Kunstbende het motto van de Olympische Spelen: deelnemen is belangrijker dan winnen.

Bekijk hieronder een fotoreportage van de voorronden via Flickr, en vergeet ook de videoreportage niet te bekijken. Het juryrapport prijkt op deze pagina.

© 2014 – StampMedia – Cato Beljaars, foto's: Liesbeth Knaeps


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 19/03/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 19/03/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 19/03/2014