© Pexels

Het is duidelijk dat plastische chirurgie steeds populairder wordt bij jongeren. Maar waarom doen ze dit? Is dit het gevolg van sociale media? En weten ze hoeveel het kost? We vroegen het aan een zeventigtal jongeren.

Door Eva Boeckx en Angiola Constantinescu

Veel mensen lijken te denken dat plastische chirurgie een ‘recent’ fenomeen is, maar het ontstond ongeveer honderd jaar geleden al. Het werd vooral gebruikt voor verminkte soldaten. Vandaag lijkt het interessanter voor meer en meer jongeren. We stellen verschillende jongeren de vraag waarom ze denken dat plastische chirurgie in deze tijd zo ‘hip’ is. Volgens de bevraagde jongeren komt dit enerzijds door onzekerheid en een laag zelfbeeld. Anderzijds spelen sociale media een grote rol.

Na verschillende jongeren de vraag te hebben gesteld of ze ‘plastische chirurgie mooi vinden’, luidt er een duidelijk antwoord: “Ja, als het er maar natuurlijk uitziet.” Sommige jongeren zeggen dat ze hen moeten accepteren zoals ze zijn. Anderen zijn dan weer bang dat de operatie zou mislukken en dan spijt krijgen van de ingreep. Een van de jongeren zegt nog: “Ik vind mijn neus langs de zijkant niet mooi, maar ik wil niets fake aan mezelf hebben.”

Neus en lippen

‘Zou je zelf ooit plastische chirurgie willen ondergaan?’ Iets minder dan de helft van de jongeren antwoordt hierop met ‘misschien’. Ze twijfelen wegens de prijs of angst voor het resultaat. De jongeren zouden volgens de bevraging voornamelijk aan hun neus en lippen willen laten werken. Dat zijn inderdaad ook de populairste plastische ingrepen op dit moment.

Maar weten de jongeren ook hoeveel het kost? We vragen hen om te schatten hoeveel de prijs is van een gemiddelde ingreep aan het gezicht, bijvoorbeeld een nose job. De meesten onderschatten de prijs van een nose job. Het merendeel van de bevraagde jongeren meende dat de prijs tussen de 1.500 en de 3.000 euro lag. In werkelijkheid ligt het prijskaartje voor een complete neuscorrectie tussen de 4.000 en de 7.000 euro.

“Jongeren weten waar ze aan beginnen”

Ook hebben we de Belgian Beauty Clinic gecontacteerd. We spreken met Indsa Moonen. Zij weet ons te vertellen dat plastische chirurgie niet veel populairder is dan enkele jaren geleden. Vroeger gebeurde het meer in het geheim, en werd er minder open over gesproken. Ook vertelt ze ons dat er veel jongeren over de vloer komen, maar zeker niet meer dan volwassenen.

Voor welke specifieke reden komen jongeren vooral? Indsa Moonen: “Ze komen overwegend voor een borstvergroting. Als het gaat over het gelaat worden lip fillers het meest gekozen. Jongeren schrikken niet van de prijs, omdat ze er bewust voor sparen en weten waar ze aan beginnen.”

Onder jongens zijn de meningen over meisjes met plastische chirurgie verdeeld. Sommigen hebben er geen probleem mee, maar het moet wel ‘natuurlijk’ zijn. Anderen vinden het beter als meisjes geen plastische chirurgie ondergingen.

vorige volgende