De universitaire faculteiten Letteren en Wijsbegeerte klagen opnieuw het tekort aan financiële middelen aan. In Leuven bouwen ze daarom een kartonnen auditorium om het gebrek aan infrastructuur aan te klagen, in Gent werden professoren aangeboden op facebook. "We weten wel dat het allesbehalve voldoende is, maar het is een zaak van bewustwording", stelt Julie Steendam, voorzitster van de studentenraad in Gent.

De faculteiten Letteren en Wijsbegeerte zijn de onderfinanciering van het onderwijs aanklagen. Het aantal studenten blijft stijgen, maar het geld volgt niet. Om aandacht op het probleem te vestigen, hebben Gentse studenten van de faculteit een facebookpagina opgericht met de niet mis te verstane naam 'STOP besparingen op de Letteren & Wijsbegeerte'. Er werden de afgelopen week ook geldinzamelacties georganiseerd.

Om geld in te zamelen konden studenten bieden op... hun professoren. In verschillende filmpjes boden de professoren zichzelf aan in een speciale setting, bijvoorbeeld een etentje. Julie Steendam, voorzitster van de studentenraad van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte, spreekt van een onverwacht succes. “Ik ben aangenaam verrast door de generositeit. We haalden maar liefst 996 euro op.”

Bjorn Gens, student Nederlands-Duitse Taal- en Letterkunde aan de Gentse universiteit, bood op zijn assistent Duits. “Die biedt aan om Duitse chansons te zingen, dus daarom hebben we met enkele studenten samengelegd”, legt Gens uit.

Kartonnen auditorium

Het ingezamelde geld werd vandaag overhandigd aan Marc Boone, decaan van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Hij was de studenten dankbaar, maar stelde dat het vanzelfsprekend niet genoeg was. Een verhoging van het inschrijvingsgeld ziet hij echter ook niet zitten: “Dat zou de democratisering van het onderwijs niet ten goede komen”, stelde hij.

“We weten wel dat onze actie allesbehalve voldoende is, maar het is een symbolische actie voor bewustwording”, vervolgt Steendam. “Morgen worden er doorheen het land nog acties gevoerd. Zo gaan ze in Leuven een kartonnen auditorium bouwen en daar les in geven. Zo willen ze daar aantonen dat de infrastructuur te wensen over laat. En in Brussel is er een optocht.”

Nood aan verandering

De veiling valt ook in goede aard bij de studenten. Gens is er zeker van dat er nu meer studenten bewust zijn van de problematiek dan daarvoor: “De actie spreekt niet enkel studenten aan die actief zijn in een politieke studentenvereniging, maar een hele gemeenschap. Dat is nodig als er iets moet veranderen. En dat er veranderingen nodig zijn, dat is wel duidelijk”, besluit Gens.

© 2014 – StampMedia – Joy De Meulemeester


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 01/04/2014