Wie tijdens de Gentse Feesten de Golden Fifties wil herbeleven, vindt zeker zijn gading onder de imposante Stadshal. Jong en oud kunnen er swingen op de retrobeats van Radio Modern. Als blikvanger, ook dit jaar weer: Black Elvis. “In België word ik altijd zeer warm onthaald, meer nog dan in andere landen.”

Ook dit jaar doet de olijke bende van Radio Modern tien dagen de Gentse Feesten aan. Sinds jaar en dag staan zij bekend voor het betere swingfeest Met hun frivole petticoats, dartele danseressen en een ongeëvenaarde rock-‘n-roll-sfeer neemt The House of Swing zijn feestgangers mee op een nostalgische reis naar de glorieperiode van The King.

Dat die nog altijd alive and kicking is, bewijst de 50-jarige Colbert Hamilton, beter bekend als Black Elvis. De Brit is al jaren top of the bill op de retrofeestjes van Radio Modern in de Arteveldestad. Ook dit jaar nodigde ze hun geliefde afro-Elvis uit om van 18 tot 27 juli met de heupen te komen zwieren.

Rockster

De publiekslieveling van de vorige editie van de Gentse Feesten gaf een leven in geboortestad Birmingham op om zijn geluk te beproeven in Londen. Eerst als frontman van Holy Man John, later als Elvis-imitator. “Van kindsbeen af wilde ik een rockster worden. Dat ik uiteindelijk Black Elvis geworden ben, is heel toevallig. Pas toen een vriend me vertelde dat mijn stem op die van The King leek, waagde ik het erop. Gelukkig had ik thuis nog een Elviskostuum liggen”, lacht de zanger zijn tanden bloot.

Sinds enkele jaren timmert de artiest aan zijn weg in de muziekwereld. Die liep evenwel niet zoals hij zich die vooraf had ingebeeld.  “Ik heb altijd gehoopt dat ik zou doorbreken met eigen werk. Het is toch wel speciaal dat ik nu vaak gevraagd word om het oeuvre van een andere artiest ten berde te brengen, al is het natuurlijk niet minder leuk”, geeft Hamilton aan. Op YouTube circuleren heel wat filmpjes van Black Elvis op de Gentse Feesten. Oordeel zelf of zijn versie van ‘Rubbereneckin’‘ die van The King benadert:

Slechte imitators

Onder de coverartiesten lopen er heel wat mindere goden rond. De stiel van coverartiest mag dan ook niet onderschat worden, vindt Black Elvis. “Uiteraard moet een Elvis over een goede stem beschikken en moet hij kunnen dansen als The King in zijn glorieperiode. Belangrijker nog is dat je je de nummers eigen maakt en er dus een persoonlijke toets aan geeft. Velen doen dat niet en verliezen daardoor hun geloofwaardigheid bij het publiek.”

De populariteit van de Elvis-imitator zit al enige tijd in de lift. Na afloop van de Gentse Feesten vertrekt de Londenaar op tournee door Italië. Eerst laat hij zich uiteraard nog de Feesten welgevallen. “In België word ik altijd zeer warm onthaald, meer nog dan in andere landen. Ook dit jaar zullen we er met de meisjes van Radio Modern een feest van maken. En als de eerste noten van Suspicious Minds worden ingezet, gaat het dak van de Stadshal er gegarandeerd af”, besluit Black Elvis. U kan hem nog tot en met 27 juli elke avond/nacht bewonderen om klokslag middernacht.

© 2014 – StampMedia – tekst: Niels D’haene, foto's: Milou Verstappen