reacties (8)


Op zaterdag 3 maart verandert de Lotto Arena in Antwerpen in een drum-'n-bass-walhalla. Met namen zoals Brookes Brothers, Sigma, Original Sin en Jenna G haalt de organisatie meer dan 5.000 ravers naar UKF Rampage.

Het feestje is de eerste samenwerking tussen Rampage en UKF, de grootste dubstep- en drum-'n-bass-community ter wereld. Eerder vond al een gedroomde samenwerking plaats tussen Hospital Records, het grootste drum-'n-bass-label ter wereld, en Rampage, het meest populaire drum-'n-bass-feestje in België. Feestgangers hielden zich na afloop van Rampage invites Hospitality in november 2011 al klaar voor een vervolg. Met halfgoden Netsky en High Contrast op de affiche leek het drum-'n-bass-hoogtepunt in België immers bereikt.

Maar dat was zonder organisator Hans 'Murdock' Machiels gerekend. De dj lichtte al in november 2011 een tipje van de sluier met de aankondiging dat de volgende Rampage in de Lotto Arena zou plaatsvinden. Over de artiesten was nog niets bekend, maar een ding was zeker: het ging groot worden.

Ode aan de bass

België is niet vies van grote drum-'n-bass-feestjes. De Stealth Bombers Heavy Weight Edition in de Waagnatie kon in 2010 op 2.500 bezoekers rekenen en de drum-'n-bass-area's op festivals krijgen tijdens de zomermaanden ook bezoekers in die orde van grootte over de dansvloer. Maar met Rampage lijkt Murdock het genre naar een nieuwe hoogte te tillen: volgens de voorverkoop mag Antwerpen zaterdag zo'n 5.000 ravers verwachten.

Een getal waar Machiels blij mee is: "Het hoogtepunt is nog niet in zicht, maar we zijn gelukkig dat we voorbij de 5.000 bezoekers gaan eindigen." Hiermee alludeert hij dat we nog een editie mogen verwachten: "Die zal vermoedelijk nog groter worden", luidt het.

De aanleiding voor deze speciale editie is niet alleen het vierjarig bestaan van Rampage. Het is ook een ode aan de drum-'n-bass zelf: "Zaterdag vieren we dat de drum-'n-bass en dubstep de underground ontgroeid is. De nieuwe, opwindende muziek heeft defintief een plek gekregen bij de jongeren", zegt hij.

Hometrainer

Het andere brein achter deze editie is het zeer bekende YouTube-kanaal UKF. Als er drum-'n-bass of dubstep gedeeld wordt op Facebook dan is het bijna altijd via dit kanaal. "UKF uploadt regelmatig muziek van mijn label Radar Records en daardoor kwam de vraag al snel om samen te werken", zegt Machiels.

De line-up bestaat bijna uitsluitend uit nationale en internationale artiesten die al eerder op Rampage draaiden. Sommige onder hen zullen speciale gasten meenemen: "Dit gaat leuke taferelen opleveren", klinkt het mysterieus. Ook Belgisch talent zoals AKS feat. Lola gaat zaterdag de nodige decibels loslaten op het publiek. Volgens Laura 'Lola' Groeseneken van AKS mag Antwerpen een harde set verwachten: "Er komen veel kenners naar Rampage, dus we kunnen extra hard uit ons dak gaan", zegt Groeseneken. "Ik ben al een hele week aan het zweten op mijn hometrainer om er zaterdag in te vliegen", lacht ze.

© 2012 - StampMedia - Vincent Buyssens, foto: Tom ClabotsDit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 29/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 29/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 29/02/2012


Reacties (8)

Vince

Zoals Murdock aanhaalt viert Rampage dat de drum 'n bass de underground is ontgroeid. De DJ's die zaterdag komen zijn niet wat je underground kan noemen, maar zijn ze daarom minder goed? In sommige genres heeft de commerce een negatieve impact op het hele genre, kijk maar naar hip-hop. Drum 'n bass daarentegen heeft, in mijn ogen, haar kwaliteit behouden. Okay, het genre is veranderd, maar so what? Netsky scheert momenteel hoge toppen, maar ik hoor weinig kritiek op zijn muziek. Vlaanderen biedt trouwens ook genoeg underground feestjes :)
Wat ik minder zoet vind is dat creaturen zoals Justin Bieber het genre ontdekt hebben.

stijn

Langs de ene kant vind ik het spijtig dat dnb en dubstep zo groot zijn geworden, ze verliezen een deel van hun charme door niet meer "underground" te zijn. (Eerlijk, echt underground heb ik het zelf nooit echt meegemaakt maar kon in de jaren 90 dnb al zeer apprecieren).
Maar het is langs de andere kant wel zeer mooi, dat zulke muziek in de laatste jaren zeer hard is uitgegroeid tot wat het op dit moment is. Kijk naar bv laundry day, paar jaar geleden was de dnb tent zeer miniem, en jaar na jaar zie je de tent groeien omdat het gewoon moet, zouden ze het artificieel klein houden dan zouden er ongevallen gebeuren

Peter

Je hebt inderdaad een punt, Kris. Het lijkt er een beetje op dat Rampage voortborduurt op het succes van oude bekenden... Het zal zeker een feestje zijn, maar dan een waar de avond doorspekt zal zijn van déjà-vues.

Kris

Zeer mooi natuurlijk. Enkel spijtig dat ik zowat elke artiest al meer dan 3 (tot 5à6) maal heb gezien in belgië op 2 jaar tijd.
Murdock heeft een prachtig project met Rampage en Breakdown, maar valt te vaak in herhaling jammer genoeg.
Anyway... veel plezier zaterdag!

goat

ga helemaal akkoord met matti
dnb hoort klein te zijn ! het is de meest cliché line up die ik kon verzinnen (heb 3/4 ook op voorrand voorspeld) geen extreem zotte namen. zwaar over prijst , laat slechts een zeer beperkte kant van d&b zien(enkel de commerciële kant) , duur drinken , te veel volk ( spasten die zich verkleedden en rugzakken aandoen om nog meer plek in te pakken) waardoor ge amper kut bewegen , ...

de volgde dingen kan ik niet over mee spreken (ben nog niet in lotto geweest) maar dit is meestal het geval bij mega feesten : veel te WARM , akoestisch een ramp, geen sfeer , ...

klein detail : dit is zonder twijfel de LELIJKSTE fraaier die ik ooit al gezien heb en dat vind ik niet kunnen voor iets van dit formaat. (trailer was ook te cheap )

dit is mijn mening hier over ...

matti

Rampage, mooi initiatief, maar niet voor den deze!
Ieder zijn mening, maar dnb komt in mijn ogen het beste tot zijn recht op kleine feestjes. En niet op zo'n grote massaevenementen als deze..

Soit, ik ga er niet teveel woorden aan vuilmaken.
Veel plezier aan al diegene die gaan, maar mij zult ge niet zien op Rampage. Overbevolkt, duur, 1 uur aanschuiven voor een pintje, wanabee I Love Techno en te commercieel!
Let wel, dit is MIJN mening, voor er weer verschillende reacties op zouden komen :)

Peter

Allemaal goed en wel. Maar dat neemt niet weg dat Rampage niet echt veel nieuwe artiesten aansleurt. Het zijn oude bekenden. Een groot podium zou kans moeten bieden aan veel jong talent.

stijn

Inderdaad soms is het niet erg dat een genre mainstream wordt, maar het is soms spijtig dat bepaalde mensen voor andere mensen de sfeer komen verpesten. En ik vind het inderdaad ook schandalig dat tegenwoordig elke popartiest dnb of dubstep in zijn nummers moet verwerken. Moest het nog goed gebeuren dan heb ik daar weinig op tegen. Maar op dit moment valt het op dat die artiesten een graantje willen meepikken van de hype en dus eigenlijk zelf niet meer zingen/muziek maken vanuit hun gevoel.

Plaats een reactie