Zondag 4 september vond Re-Mix Orchestra plaats op het Sint-Jansplein in Antwerpen. Klassieke muziek, jazz en jong geweld zorgden voor een perfecte mix. Het gratis openluchtfestival is een initiatief van deFilharmonie en kadert in de tiende editie Klassiek in de Stad.

Een groep getalenteerde jongeren improviseerde de voorbije week verschillende symfonieën onder leiding van de Londense librettist Paul Griffiths, samen met enkele orkestleden van deFilharmonie en pianist Jef Neve. In totaal stonden 42 jonge muzikanten op het podium, ieder met een verschillende muzikale achtergrond. Violen en cello’s, maar zelfs elektrische gitaren waagden zich aan klassieke muziek.

De muzikale begeleider, Paul Griffiths, is daarbij niet aan zijn proefstuk toe. In Londen heeft hij een gelijkaardig project met jongeren en The London Symphony Orchestra. Toch vindt hij het niet helemaal hetzelfde. "Hier heb je een echt live orkest en dat is natuurlijk heel anders", vertelt Griffiths. Een week lang leerden de jongeren meer over muziek, ritme en toonladders. "Niet al lezend, maar door goed te luisteren naar de muziek."
In maart 2012 volgt een gelijkaardig project maar dan kan iedereen deelnemen, ook amateurmusici.

Jongeren en klassiek

Via muziekscholen kunnen de jonge muzikanten zich inschrijven voor Re-Mix Orchestra. Voor violiste Ann Catherine Verheyen (17) is het de tweede keer. "Ik vind het leuk dat we zelf mogen improviseren en heel vrij zijn in wat we willen doen. Daarnaast worden we natuurlijk ook goed begeleid. Volgend jaar doe ik zeker weer mee", lacht ze.

Pianist Jef Neve vindt het erg belangrijk dat jongeren zich interesseren voor klassieke muziek en jazz. "Het is niet evident omdat het niet meteen een genre is dat je van thuis uit meekrijgt", zegt hij. "Toch is dit evenement een goede eerste stap om jongeren warm te maken voor de muziekstijl. Het enthousiasme van de muzikanten is heel aanstekelijk. Bovendien gaat het hier om improvisatie en dat doe ik zelf ook het liefste."

Groot succes

Na afloop kreeg Re-Mix Orchestra minutenlang een daverend applaus van een enthousiast publiek. Een trotse cultuurschepen Philip Heylen vertelt dat er ongeveer 4.000 toeschouwers aanwezig zijn. Volgens de schepen lokte Klassiek in de Stad gedurende twee dagen ongeveer 10.000 mensen.

© 2011 – StampMedia – Tekst: Lynn Symons, foto: Haryo Sukmawanto


Dit artikel werd gepubliceerd door Noordlink op 07/09/2011