Je moet het maar durven, in deze economisch moeilijke tijden een eigen zaak openen. Afgelopen weekend was ik te gast bij de opening van Ribas: een leuke plek voor koffie, apero, tapas en kunst. Absoluut een meerwaarde voor Gent.

Met Ribas is Gent weer een koffiehuis rijker. Uitbaatster Dominique Ribas, Domi voor de vrienden, is een Gentse schilder en kiest in haar werk voor kleuren die net zo levendig zijn als zij. Naast koffiebar is Ribas daarom ook kunstgalerij. Domi stelt haar hart open voor alle kunstvormen en dat betekent dat ze kunstenaars kansen wil geven om hun werk tentoon te stellen. “There are no limits” is het motto waar zij onder opereert.

© Bieke Boonen

Ribas en Liefooghe

Gastkunstenaar van dienst tijdens de opening op zondagmiddag was Karel Liefooghe. Voor Domi was het evident om Karel als eerste kunstenaar te laten exposeren in Ribas omdat ze elkaar vanuit de fotografie al jarenlang kennen.

Karel is ook een kunstenaar uit Gent en werkte als fotograaf voor De Persgroep totdat hij de switch maakte naar kunstschilder. Zijn expositie kan je tot eind februari 2017 bezichtigen bij Galerij Ribas. Voor Karel is dit zijn eerste grote tentoonstelling. De werken die je kan bewonderen zijn acrylschilderijen en aquarellen getekend in houtskool. Wil je nog een werk op de kop tikken, moet je je haasten: tijdens de opening werden Karel’s schilderijen al vlot verkocht.

Spaanse Roots

Speciaal ter gelegenheid van deze opening kwam de burgemeester van Gent, Daniël Termont, onverwachts binnengewandeld. De sfeer zat er meteen goed in en de burgemeester hield een korte toespraak waarin hij Domi aanmoedigde en haar prees voor haar durf.
 

© Bieke Boonen

Zoals je wel hoort aan de naam, heeft Domi Ribas Spaanse roots. De charmante uitbaatster wil haar zaak ook een Spaanse feel geven door regelmatig thema-avonden te organiseren waar je de talenten van Spaanse muzikanten of Flamenco dansers kan bewonderen onder het genot van specialiteiten als tapas of paella. Hasta muy Pronto? Tot binnenkort?

© Bieke Boonen

Ribas, tussen koffie en kunst. Koffiebar en Kunstgallerij - Kortrijksepoortstraat 220 - 9000 Gent.

© 2016 – StampMedia – Bieke Boonen