Op zondag 15 juni heeft het eerste Ringlandfestival de overkapping van Antwerpse Ring weer in de spotlights gezet. Aan de Middelheimlaan was het op de koppen lopen. “Wij willen laten zien dat het idee nog steeds leeft. We willen gehoord worden, klinken tot in Brussel en dat doen we met het festival!”

Ringland heeft kort na de verkiezingen een festival georganiseerd, om nog aandacht aan hun geïnspireerde campagne te hechten. Doel: Ringland op de politieke agenda zetten. Het indrukwekkende aantal burgers, mensen die achter Ringland staan en daarin geloven, zijn allemaal samen gekomen aan de Craeybeckxtunnel om een steuntje in de rug aan Ringland geven.

Daarnaast stond ook een groot artistiek netwerk achter de Ringland. Meer dan 30 artiesten zijn bij elkaar gekomen, zelfs uit Gent en Limburg, om voor de overkapping in Antwerpen op te komen. Blikvangers waren Slongs Dievanongs, Gorki en Merdan Taplak. Helmut Lotti liet zelfs het rock ’n rollbeest in zich los met de Electric Ringland Band. Bekijk het filmpje via YouTube:

 

“Morgen starten”

Het festival is een doorstart voor de realisatie van Ringland. Met de inkomsten van het festival, het sociale draagvlak en een team van professoren zijn ze van zins om essentieel ontbrekend studiewerk af te maken. Sven Augusteyns, een jonge architect-stedenbouwkundige en projectmedewerker van Ringland verklaart: “We moeten verder onderzoek verrichten op onze tunnels en de overkapping. Dat is normaal: alles duurt een tijdje, kijk maar naar Oosterweel. Maar als iedereen achter hetzelfde project staat, dan gaan we er snel en efficiënt werk van maken.”

“Mijn droom”, deelt Augusteyns, “is dat we daar eigenlijk morgen mee kunnen starten. Het zou een enorm cadeau voor de stad zijn. Het project moet een prioriteit zijn bij het volgende Vlaamse regeerakkoord. We stellen aan de volgende regering voor om een taskforce op te richtten, om mobiliteit en leefbaarheid in Antwerpen en de rand rond Antwerpen op de kaart te zetten. Ringland is een heel mooi plan, waarvan in het buitenland is bewezen dat het heel realistisch is. Het zal er komen”, stelt Augusteyns vol zekerheid en geloof in een goede afloop.

Zoals Geert Hautekiet (Compagnie Kaiet) vanop het podium verwoordde: “Vroeger had ik een droom: ik wou gitaar kunnen spelen op een tennisracket. Men zei mij toen: goed idee, maar niet realistisch. Maar kijk nu!” En hij voegde de daad bij het woord met een zelfgebouwd instrument.

Willen is kunnen

Wie kan tegen Ringland zijn? Dat is moeilijk: voor de verkiezingen waren zelfs alle partijen pro. Je kunt alleen maar voor zijn als je met al voordelen bekend bent, stelt de organisatie. Maar wie vindt het realistisch, haalbaar? Die vraag komt toch wel ter sprake. “Het is tof, maar spijtig genoeg is het veel geld. Politici zullen niet overtuigd zijn,” geven Wouter en Frederik, twee van de vele aanwezige jongeren, toe.

Volgens Chloё is het een beetje te gemakkelijk te stellen dat het een enorme investering zou zijn: “Het gaat naar de gezondheid van de stadsbewoners, om onze stad meer leefbaar en duurzaam te maken.” Jong en oud vulden elkaar aan. Vijftiger Jef ziet Ringland als een positief antwoord op de (on)gezondheid van bevolking. “Als het project komt uit, zal het fantastische voorbeeld zijn. Het is zeer realistisch. Ter keuze staat ofwel de volksgezondheid, ofwel de betonboeren die veel geld verdienen. Het realisme kunnen we altijd afdwingen.”

Het festival was een gezellig samenzijn van gelijkgezinden. T-shirts om het project te steunen, gingen als zoete broodjes over de toonbank. Zal Ringland er komen? De teneur op het plein was: willen is kunnen. Een antwoord dat verschillende mensen, milieuorganisaties, beleidsmakers, stadsbewoners, economen en politici misschien wel samenbrengt.

© 2014 – StampMedia – tekst: Alisa Nadezhkina, foto's: Milou Verstappen