Op zondag 22 april vond de 12e editie van Erfgoeddag plaats. In de Genkse Cosmodrome werd de expositie De ruimte in! voorgesteld. De tentoonstelling vertelt het verhaal van tien bekende en minder bekende helden en hun invloed op de (ontwikkeling van de) ruimtevaart en de race naar de maan.

Op Erfgoeddag openen jaarlijks honderden Vlaamse en Brusselse instellingen hun deuren om het grote publiek kennis te laten maken met ons cultureel erfgoed. Het thema van dit jaar was Helden.

"Alle Vlaamse Volkssterrenwachten nemen deel aan Erfgoeddag, maar zij werken eerder rond wetenschappers of sterrenkundigen", zegt Seppe Canonaco van de Genkse Cosmodrome. "Wij kozen voor populaire personen zoals Neil Armstrong of de Russische ruimtehond Laika, maar ook voor enkele Belgen zoals de minder bekende raketpionier Karel Jan Bossart."

Ruimtevaarthelden

Op De ruimte in! ontdekken bezoekers hoe Jules Verne in de negentiende eeuw schreef over een reusachtig kanon dat een holle kogel, met daarin mensen, naar de maan zou schieten. In de daarop volgende decennia waren er, gelukkig maar, wetenschappers die de moderne raket ontwierpen en zo ruimtereizen mogelijk maakten. En op 21 juli 1969 zette dan de eerste mens voet op de maan...

Met behulp van verschillende originele voorwerpen zoals postzegels, foto's en kranten, illustreert de expo het boeiende verhaal van elk van de tien ruimtevaarthelden. Jonge kinderen kunnen meer leren over de ruimtevaart via eenvoudige doe- en denkopdrachten. "De tentoonstelling loopt nog tot het einde van dit jaar en is gratis toegankelijk voor iedereen", zegt Canonaco.

© 2012 - StampMedia - Pieter Neirinckx