(CJP) Het Mechels-Gentse hiphopduo Safi & Spreej graaide het afgelopen jaar de meeste prijzen weg op de nieuwbakken Vlaamse Rap Awards. Prompt volgde op dat succes de aankondiging dat hun nieuwe plaat Fase 2 verschijnt bij TopNotch, de Nederlandse hofleverancier van urban music. Geen enkele Belgische rapper deed hen dat eerder voor.

"We mikken met Fase 2 hoofdzakelijk op Vlaanderen, maar het is natuurlijk mooi meegenomen als Nederland ook in het plaatje past", vertelde Savi Geerts (Safi) aan het Nederlandse hiphopprogramma 101Barz. Dat betekent weliswaar dat hij en Christophe Caboche (Spreej) ook moeten opboksen tegen namen als pakweg The Opposites of Kraantje Pappie. "Ik vind niet dat we moeten onderdoen", zegt Spreej zelfzeker. "Ik geloof sterk in onze talenten en we kunnen zeker dezelfde kwaliteit van muziek afleveren." Zijn partner in crime staat hem daarin bij. "We kunnen absoluut wedijveren met de Nederlanders, maar in het begin twijfelden we wel", geeft Safi toe. "De reacties van onze Noorderburen worden nu positiever en dat maakt het voor ons ook geloofwaardiger dat onze muziek daar écht kan werken."

Mix underground en commercieel

Hoe je het ook draait of keert, jullie schrijven toch maar mooi geschiedenis.

Safi: "Het voelt nochtans heel normaal aan omdat dit is waar we voor hebben gewerkt. We dachten weliswaar dat we dit konden waarmaken  en in dat opzicht voelt het verdiend en vertrouwd aan. Langs de andere kant is het ook nog niet helemaal doorgedrongen."

Spreej: "Vijf jaar terug hield alleszins niemand dit voor mogelijk."

Fase 2 spreekt als titel weinig tot de verbeelding. Is het enkel een nieuwe muzikale cliff die jullie omzeilen of gaat het verder?

Spreej: "Op deze plaat zitten we muzikaal, productiegewijs en eigenlijk op alle vlakken een niveau hoger dan de vorige plaat."

Safi: "Dat was ook nodig. Het succes van Ter Plaatse, Rust hadden we niet gepland en net daarom lagen de verwachtingen plots erg hoog. We moesten dat bewust overtreffen met de nieuwe plaat. Zo werd ons eerste album voorgesteld in de Trix voor een publiek dat ons amper kende. Nu is de AB Club op voorhand al uitverkocht."

Dit is een mix van underground en commercieel zeggen jullie. Hoe vertaalt zich dat op het album?

Spreej: "We hebben dat niet per se gedaan om de hiphoppers én een breed publiek te bereiken. Dat sluipt er spontaan in. Leven of Bestaan is misschien geschikter voor een groter publiek, terwijl Sepia dan weer dieper en harder gaat. We maken gewoon muziek voor iedereen die het horen wil."

Safi: "In Breng het Terug gaat het over mensen die vies zijn van verandering."

Spreej: "Zo heb je bijvoorbeeld mensen die enkel trouw zweren bij nineties-hiphop en dat als dé maatstaf voor het genre gebruiken."

Safi:"Sticks (de Nederlandse rapper van Opgezwolle), die een gastbijdrage levert voor dat nummer, steunt ons in dat onderwerp. Hij maakt echter deel uit van de oude garde en ook de beat voor de song is erg hiphop. Hoewel we onze kritiek richten tot de conservatievelingen, geven we ze toch de vibe die ze willen en zo wordt het een beetje een paradox."

Safi: "De diversiteit op onze plaat is ook logisch omdat we onbewust worden beïnvloed door zowel de underground als het commerciële circuit. Hoe ouder je wordt, des te meer ben je open minded en des te meer kan je je verbreden. Dat is ook nodig, want het gaat anders vervelen."

Geniale track

Kan je een voorbeeld geven van die verbreding?

Safi: "Ik wist vroeger niet dat ik melodieën kon zingen zoals ik op deze plaat doe. Da’s een erg tof gevoel omdat je merkt dat je nog meer in je mars hebt."

Staat er een nummer op de plaat dat nooit op jullie vorige werk zou staan?

Spreej: "De Leiding! We hebben ons het meest geamuseerd bij het maken van dat nummer. Anderzijds twijfelden we om het op de plaat te zetten, maar het is in onze ogen een geniale track geworden."

Safi: "Binnen onze omgeving is het ook de favoriete  track van velen. We just think the chicks gonna dig it!" (lacht)

Momenteel zijn jullie het gezicht van de Vlaamse hiphop-scene. Brengt dat een zekere last of verantwoordelijkheid met zich mee?

Spreej: "Ik ben daar niet mee bezig en ik ga daarom zeker geen andere muziek maken. We hopen wel dat we jonge mensen kunnen inspireren en hen bijbrengen dat ze zeker moeten gaan voor de dingen waar ze in geloven. Wij maken fucking Vlaamse hiphop in België. Als het lukt voor ons, weten we dat eender wie het kan, als je maar wilt. Dat is de mindstate die we willen overbrengen."

Safi: "Als je merkt dat mensen zich vinden in onze teksten, dan is dat de ultieme voldoening. In Nederland was er een meisje dat me na de show vertelde dat ze iedere ochtend naar Vandaag luisterde. Haar moeder was overleden aan kanker en dat nummer hielp haar door de dagen. Het nummer helpt een fan om zoiets te verwerken. Dat voelt heel bijzonder."

Fase 2 verschijnt op 19 april bij Eigen Makelij/Universal. In Nederland verschijnt het album bij TopNotch.

© 2013 - CJP - Jeroen Verbeeck
Dit artikel verscheen eerder op CJP.be en kadert in een samenwerking tussen StampMedia en een aantal onafhankelijke nieuwsmedia waaronder CJP.