Ruim een kwart van de Vlaamse gezinnen leeft in een nieuw samengesteld gezin. Dit heeft als voordeel dat kinderen hun verjaardag en andere feestdagen twee keer kunnen vieren. Maar Nieuw Gezin Nederland (NGN), de stichting voor gezinnen met kinderen uit een vorige relatie, ziet ook een aantal valkuilen in het systeem. Onze reporter sprak hierover met een aantal jongeren in samengestelde gezinnen.

Trouwen zorgt enkel voor nog meer problemen”, vindt Saartje (23). Zij groeide op in een nieuw samengesteld gezin bij haar moeder. Ondertussen woont ze ook in een nieuw samengesteld gezin bij haar vader. De twintiger heeft het niet altijd makkelijk gehad, maar maakte het haar ouders ook niet altijd gemakkelijk. “Ik raad het niemand aan om aan een nieuw samengesteld gezin te beginnen. Het is niet omdat de partners gelukkig zijn samen, dat ook de kinderen dat zijn”, aldus Saartje.

Ik heb mijn ouders gesmeekt om niet uit elkaar te gaan. Ik vroeg wat ik moest doen, zodat ze samen zouden blijven.” Saartje herinnert zich die dag als de dag dat haar moeder er met de beste vriend van haar vader vandoor ging. Het nieuws was nog niet goed tot haar doorgedrongen, en haar moeder vertrok al op vakantie met haar nieuwe vriend Piet. “Dat was zwaar en ook voor mijn vader kwam het heel hard aan”, zegt Saartje. Ze was toen elf jaar. De ouders kregen co-ouderschap en zo pendelde ze om de halve week tussen Tienen en Hoegaarden.

Als twaalfarige kwam ze in een heel moeilijke en emotionele periode terecht. “Mama en Piet zaten overduidelijk in hun honeymoon-fase, en hij leek op de eerste plaats te komen in haar leven”, aldus Sara. De kinderen van Piet, Fiona (21) en Arnout (22), verhuisden mee naar Tienen. Volgens Saartje probeerden hun ouders hun liefde te kopen, omdat ze voor de rest niet heel aanwezig waren in hun leven.

Pijnlijke beslissing

Sara besloot toen om bij haar vader te gaan wonen. “Ik kreeg een hevige maagontsteking in het eerste middelbaar, omdat ik niet wist hoe ik dat aan mama moest zeggen.” Haar moeder kwam in een depressie terecht toen Saartje niet meer wou langskomen. Ze zag haar moeder soms een paar maanden niet. “Vanaf mijn zestiende ben ik meer op bezoek gegaan, maar het ging niet goed tussen Piet en mij.”

Zonder iets te laten weten aan Saartje, verhuisde het koppel naar Rummen. Volgens haar woonden ze in de middle of nowhere. Er was daar niets te doen en omdat ze toen nog geen rijbewijs had, werd ze afhankelijk van haar moeder en Piet. “Ik wou gewoon mijn eigen ding kunnen doen, maar dit zorgde voor heel wat discussies.”

Een van die discussies zorgde er voor dat Saartje vijf maanden niet meer langs ging. “Mijn moeder en ik hadden eens ruzie, omdat ik naar Suikerrock wou gaan. Uiteindelijk heeft Piet me dan naar een bushalte gebracht met de auto. Hij deed de deuren op slot en begon een monoloog over hoe depressief ik mijn moeder maakte. Volgens hem ging ze zelfmoord plegen door mij en moest ik mijn verstand gebruiken”, aldus Saartje.

Na een relatie van tien jaar besloot Piet om er mee te stoppen. “Mijn moeder vond dat heel zwaar, maar ze is er door gekomen. Onze relatie is veel verbeterd en ik woon nu bij haar in Kortenaken.”

Territorium

Ondertussen heeft haar vader al vier jaar een relatie met Lieve, een vrouw met een totaal andere persoonlijkheid dan Saartje. “De situatie is al een beetje verbeterd, maar vroeger haatten we elkaar. In het begin was het grootste probleem tussen ons dat zij bij ons introk. Zij zat in mijn territorium. Daar had ik het echt heel moeilijk mee. Het gaat iets beter nu dat ze zijn verhuisd”, zegt de twintiger.

Nu woont het koppel in Diest samen met de kinderen van Lieve. “Ik ga enkel bij hen op bezoek wanneer ik weet dat haar kinderen ook thuis zijn, zodat ik iemand heb om mee te praten’, vertelt ze. “Het liefst van al spreek ik ergens alleen af met mijn vader, maar dit hebben we spijtig genoeg nog niet vaak kunnen doen.”

Toen de twee pas aan hun relatie begonnen, had Saartje hier nog niets op aan te merken. “Ik was altijd alleen thuis omdat hij zoveel mogelijk met haar wou afspreken. Ik heb toen wel eens een aantal feestjes kunnen geven. Ik genoot echt van die periode”, aldus Saartje. Toen Lieve bij hen kwam wonen in Hoegaarden, liep het mis tussen haar en Saartje. Er volgden veel discussies en ook de relatie met haar vader verwaterde.

Mijn vader is een heel ander man wanneer zij erbij is”, begint Saartje. Ze heeft het gevoel dat hij tegen haar wordt opgezet door Lieve. “Een aantal jaar geleden kocht ik een auto met mijn eigen geld. Ik herinner me nog goed dat ik haar op een dag tegen hem hoorde zeggen: “Je gaat haar toch geen verjaardagscadeau geven? Ze heeft juist een auto gekocht zonder dat wij daar iets van wisten”. Dat kwetste me wel.”

Lieve werd al een aantal keer geopereerd aan haar rug en kan dus niet werken, maar soms heb ik het gevoel dat ze misbruik maakt van mijn vader zijn geld”, zegt ze. “Lieve is geen slecht persoon en ik weet dat ik kan overdrijven en van haar een monster maak, terwijl dat niet zo is. Ik neem het haar wel heel erg kwalijk dat we niet meer in Hoegaarden wonen. Mijn leven was daar en dat heeft ze van me afgenomen.”

Verkeerde pad

Mijn papa is een heel goede man. Hij neemt tegenwoordig misschien af en toe een foute beslissing, maar ik heb het hem vroeger ook niet altijd even gemakkelijk gemaakt. Toen mama in Rummen woonde, verbleef ik vooral bij mijn vader en ik ben in die periode op het verkeerde pad geraakt”, klinkt het volgens Saartje. “Mijn toenmalige vriend had mij gedumpt en ik maakte daar een veel groter probleem van dan het eigenlijk was. Ik bleef hele nachten weg om te gaan feesten in Leuven, dronk te veel alcohol en rookte veel cannabis. Meestal ging ik na mijn nachtje uit rechtstreeks naar school.”

Hij heeft die last helemaal alleen moeten dragen en als ik daar nu zo op terugkijk, moet dat wel heel zwaar geweest zijn voor hem. Papa probeerde echt alles om me terug op het juiste pad te krijgen. Hij is bij me komen wenen, zodat ik me schuldig voelde en dat hielp wel voor even. Hij heeft me een aantal keer bijna aan de deur gezet, maar niets leek echt tot me door te dringen. Tot ik bleef zitten in het zesde middelbaar. Dat heeft me wel wakker geschud.”

Saartje vertelt dat ze haar vader gelukkig wil zien. “Hij heeft het heel moeilijk gehad na de breuk met mijn moeder dus ik hoopte wel dat hij een nieuwe vriendin zou krijgen, maar dit had ik niet verwacht. Ik wil dat hij een gelukkig leven leidt, maar ik ga er geen tranen om laten als ze uit elkaar zouden gaan. Ik hoop dat ze nooit trouwen. In mijn ogen brengt het huwelijk nog meer problemen met zich mee.”

vorige volgende