Sarah Roos.

“Als je jezelf kent en goed voor jezelf zorgt, biedt hoogsensitiviteit mooie kansen”, vertelt Sarah Roos (29). Vanuit zowel haar eigen hoogsensitiviteit als kennis en ervaring vanuit scholing laat Sarah Roos zien hoe hoogsensitiviteit je kracht kan worden. Sinds deze maand kunnen hoogsensitieve vrouwen en vrouwen met chronische pijnklachten bij haar terecht voor coaching.

“Hoogsensitiviteit (afgekort HSP, red.) is geen aandoening, ziekte, stoornis of hype. Het is een wetenschappelijk aangetoonde persoonlijkheidskenmerk die zowel bij mannen als vrouwen aanwezig kan zijn. Je bent het of je bent het niet”, legt Sarah Roos uit. “Het zenuwstelsel van hoogsensitieve personen is zeer gevoelig. Hierdoor verloopt de informatieverwerking in de hersenen nauwkeuriger en uitgebreider dan bij de gemiddelde persoon.” 

Roos: “Hoogsensitieve personen beleven zintuiglijke prikkels intensiever, waardoor zij vaker last kunnen hebben van overprikkeling. Daarnaast vormt het een risicofactor voor stressgerelateerde problematieken zoals een depressie of fybromyalgie (aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel, red.).” Volgens Elaine Aron, Amerikaans wetenschappelijk docent psychologie en psychotherapeut, is vijftien tot twintig procent van de mensen hoogsensitief.

Een inkijk in de praktijk van Sarah Roos.

Toevallige ontdekking

Sarah Roos heeft zich zolang ze zich herinnert ‘anders’ gevoeld. “Ik kon niet goed tegen drukte en lawaai en dit uitte zich bij mij in maaglast, buikpijn, oorontstekingen en hoofdpijn. Het voelde voor mij alsof ik nergens bij hoorde. Ik voelde mezelf oververmoeid en had last van faalangst en perfectionisme op school. Ook ontwikkelde ik pijnklachten waarvoor de medische wereld geen verklaring kon vinden. Ik dacht dat de wereld niet gemaakt was voor gevoelige mensen zoals ik. Ik vond de wereld hard.” 

Een toevallige ontdekking zorgde voor verandering. Op een gegeven moment zei haar echtgenoot dat ze echt hulp moest zoeken. “Tijdens mijn zoektocht naar een psycholoog in de buurt, kwam ik op haar website de term ‘hoogsensitiviteit’ tegen met een link naar een zelftest. Dit gaf zoveel herkenning.” 

Roos besloot om het heft in eigen handen te nemen en is zichzelf gaan verdiepen in hoogsensitiviteit en wat dit voor haar betekende. Roos ging opleidingen, cursussen en workshops volgen, hervond zichzelf en werd de vrouw die ze vandaag is.

“Ik merk bij vrouwen vaak dat ze zichzelf zoveel hebben aangepast, dat ze niet meer weten welke normen en waarden ze belangrijk vinden” – Sarah Roos

“Ik zie hoogsensitiviteit nu als mijn kracht. Ik kan mijn zoontje, die onder andere autisme heeft, beter aanvoelen en mezelf inleven in wat zijn noden zijn. Ik heb zelfs op eigen initiatief SMOG (spreken met ondersteuning van gebaren, red.) geleerd om met hem te kunnen communiceren, aangezien hij (nog) niet kan praten. Hier ben ik heel fier op. Ik zie namelijk dat het voor hem werkt, dat hij er rustiger door wordt. Ik durf inmiddels mijn eigen pad te volgen en merk dat mijn hoogsensitiviteit veel moois brengt.”

Zelfacceptatie

Vandaag heeft Sarah Roos haar eigen huispraktijk voor hoogsensitieve vrouwen. Daar biedt ze coaching aan, alsook wandelcoaching op de Kalmthoutse Heide. Hulpvragen waarmee hoogsensitieve vrouwen bijvoorbeeld bij haar terecht kunnen zijn: beter leren omgaan met hoogsensitiviteit, meer rust en balans willen ervaren of meer grip willen leren krijgen op emoties.

“Ik heb bewust de keuze gemaakt om mezelf te richten tot vrouwen. Of het nu komt omdat we zo geboren worden of zo zijn opgevoed, het feit is dat mannen en vrouwen soms toch wat anders denken en doen. Ik merk dat ik vrouwen net wat beter aanvoel qua gevoelens en intuïtie.”

Wanneer Sarah Roos met andere vrouwen aan de slag gaat tijdens haar coaching, hecht ze veel belang aan zelfacceptatie. “Ik leg uit wat hoogsensitiviteit inhoudt, zodat het makkelijker wordt om eigen emoties te begrijpen. Het is belangrijk te benadrukken welke voordelen HSP heeft. Dat is belangrijk voor zelfacceptatie. Ik leg hen bijvoorbeeld uit hoe ze de voordelen van HSP kunnen inzetten in hun gezin of op het werk.”

“Ik merk bij vrouwen vaak dat ze zichzelf zoveel hebben aangepast, dat ze niet meer weten welke normen en waarden ze belangrijk vinden”, vervolgt Roos. “Ik kan ondersteunen bij het herontdekken van deze normen en waarden. Daarnaast is er een mogelijkheid om nieuw gedrag aan te leren, zoals assertiever worden. Dit doe ik door het toepassen van een combinatie van verschillende coachmodellen en technieken die gebaseerd zijn op wetenschappelijke fundamenten en eigen ervaringen. Zo werk ik met de methode van verbinding, NLP (Neurolinguïstisch Programmeren, een wereldwijd toegepaste methode voor persoonlijke ontwikkeling en communicatie, red.),  creatief coachen en traumawerk.”

“Ik wens dat iedere hoogsensitieve vrouw die nog zoekende is met meer zelfvertrouwen, zelfkennis en veerkracht in het leven mag staan”, zegt Sarah Roos tot besluit. “Zodat ze van dit mooie persoonlijkheidskenmerk hun kracht kunnen maken.”

Meer info over de praktijk van Sarah Roos vind je op Facebook of Instagram.


Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 11/10/2022.

vorige volgende