Belgische supporters tijdens Engeland-België (troostfinale) op het WK 2018 in Rusland. © Кирилл Венедиктов - soccer.ru - WikiCommons

Verschillende WK-fandorpen in ons land worden al afgebroken nog voor er één bal in Qatar heeft gerold. Het wereldkampioenschap voetbal lijkt niet te leven. Voelen jongeren de WK-koorts? “De Rode Duivels hebben hun piek gehad in 2018.”

Het officiële WK-dorp van de Koninklijke Belgische voetbalbond komt er niet omwille van de matige belangstelling. Ook in Mechelen zou er een fanzone komen in de Nekkerhal,  dat feestje gaat evenmin door. De fanzone kon plaats bieden aan 5.000 fans. Er werden amper 200 tickets verkocht.

Vincent Albers. © Rik Tuinstra

Vincent Albers (19) voelt de hype niet zoals gewoonlijk. “In de zomer zou er meer belangstelling zijn geweest”, zegt hij. “Eerst en vooral is er dan het warme weer hier. Ten tweede wordt nu het competitievoetbal abrupt onderbroken. Je hebt amper een week de tijd om in de WK-sfeer te komen. Je kan er amper naar toeleven, zeker als je het clubvoetbal volgt zoals ik. Ik ben benieuwd of de hype nog komt eenmaal het WK is gestart.”

Albers: “Qatar is geen goed land om de Wereldbeker te organiseren. Net zoals Rusland, om eerlijk te zijn. Maar daarover was er in 2018 minder commotie. Brazilië 2014 was veel beter, ook al worden ook daar mensenrechten geschonden. Maar toch: als je leest wat er allemaal is gebeurd in Qatar, is het een grote schande dat het mooiste voetbaltoernooi ter wereld in dat land plaatsvindt.”

Tot slot is er ook het sportieve aspect. Vincent Albers denkt dat de lage verwachtingen voor de Rode Duivels ook een rol spelen in de weinige animo rond het WK. “Het Belgische voetbal leefde voor het ontstaan van de zogenaamde Gouden Generatie ook amper in ons land. Die Gouden Generatie heeft zijn hoogtepunt gekend in 2018. Nadien ging het neerwaarts. Maar wie weet: als België zijn drie groepswedstrijden wint in Qatar, krijgen we misschien alsnog wat WK-koorts hier.”

Jorun Praats. © Rik Tuinstra

Jorun Praats (19) voelt de WK-hype toch al een beetje. “De hype is wat vergiftigd omdat het WK doorgaat in Qatar. Er zijn velen die uit protest niet zullen kijken. Ik zit zelf met het dilemma om al dan niet te kijken.”

Normaal gezien kijkt Jorun Praats de wedstrijden van de Rode Duivels op groot scherm. “Dat zorgt altijd voor een uitgelaten sfeer”, zegt hij. “Maar ik zou daar toch geen inkom voor betalen (de inkomprijs voor de fanzone in Mechelen lag tussen de 5 en 9,50 euro, red.).”

Amber Pelgrims. © Rik Tuinstra

De 24-jarige Amber Pelgrims zou wel een ticket kopen voor zo’n fanzone. Meer nog: ze stond op het punt om kaartjes te kopen toen ze vernam dat het event werd afgelast. Ze heeft een vermoeden voor de tegenvallende ticketverkoop. “Meestal wordt je al maanden op voorhand warm gemaakt voor het wereldkampioenschap”, zegt Pelgrims.

“Nu hoor je er amper iets over. De rapporten over mensenrechten in Qatar en het feit dat verschillende arbeiders die de stadions bouwden stierven, hebben daar misschien iets mee te maken. Het is niet rechtvaardig, maar voetbal is helaas all about the money.”

Helen Bucher. © Rik Tuinstra

De Duitse Helen Bucher zal het WK boycotten. “Ik ben nochtans een fervente WK-supporter”, zegt ze. “Ik ben geen reguliere voetbalfan, maar internationale toernooien zijn toch altijd leuk om met vrienden te volgen. Deze editie kijk ik absoluut niet, ook niet als Duitsland de finale zou spelen.”

“Normaal gezien kijk ik in Duitsland altijd op een groot scherm bij het meer”, zegt Bucher. “We steken de barbecue aan, zwemmen in het meer en kijken uiteindelijk samen naar de wedstrijden. Dat kan allemaal niet in de winter.”

Mohammed El Kadi (19) denkt dat de hype nog zal komen eens de aftrap van het WK is gegeven. “Voorlopig is er weinig WK-gekte te zien op straat, maar ik geloof dat het enthousiasme nog zal komen zodra België zijn eerste wedstrijd zal spelen.”

El Kadi speelt niet zozeer met het dilemma om het WK te boycotten. Hij zit met een andere tweestrijd. “Mijn roots liggen in Marokko en Rode Duivels spelen op het WK tegen de Atlas Lions. Dat is voor het eerst in twintig jaar, denk ik. (De laatste officiële clash was op het WK van 1994. België won toen met 1-0, red.) Ik supporter voor beide landen, dus het maakt mij niet uit wie wint. Dat zorgt er wel voor dat ik minder spanning zal voelen tijdens die wedstrijd.”

Zomer of winter, dat maakt niet uit voor Mohammed El Kadi. Wat wel uitmaakt voor hem, zijn de speeltijden. “Het is jammer dat sommige wedstrijden worden gespeeld wanneer ik in de les zit. Ik zal dan genoodzaakt zijn om de score te volgen op mijn laptop of smartphone. Het zal moeilijk zijn om de wedstrijden stiekem te kijken in de les.”


Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 20/11/2022.

vorige volgende