© Sebiha Unal Devrim

Dr. Sebiha Unal Devrim (37), klinisch psycholoog en wetenschapper, is gespecialiseerd in autisme. Ze geeft hierover lezingen, voorlichtingen en cursussen vanuit een positieve benadering. Devrim wil taboes rond autisme doorbreken en meer aandacht vragen voor hun talenten. Ze richtte al centra op in Turkije en Nederland en wil dat ook in Lanaken doen.

“Vaak wordt er gekeken naar datgene waar de persoon met autisme niet goed in is. Helaas zie ik dat veelal deze zwakkere kanten worden benadrukt, terwijl het verhaal ook omgedraaid kan worden”, vertelt de psychologe.

Door haar onderzoeken en ervaringen is ze tot de conclusie gekomen dat personen met autisme zich beter kunnen ontwikkelen wanneer hun kwaliteiten worden benadrukt. “Door te werken met talenten en interesses boeken we meer vooruitgang. Elk persoon met autisme is uniek. Voor mij is het telkens een uitdaging om te zien en ontdekken welke persoon ik voor me heb en met deze persoon aan het werk te gaan”, vervolgt Devrim haar verhaal.

Autisme Expertise Centrum

“Een aantal jaren geleden heb ik mijn Autisme Expertise Centrum opgestart in Nederland en Turkije. Vooral in Turkije was er veel onwetendheid over autisme op begaafd niveau. Inmiddels heb ik veel mensen kunnen helpen vanuit heel Europa, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten”, gaat de experts verder.

“In mijn Autisme Expertise Centrum geef ik ‘Positive Mind Autism Coach’-cursussen. Dit houdt in dat ik coaches opleid om te kunnen werken vanuit mijn visie. Voor de ‘Positive Mind Autism Coach’-cursus is deze maand ook mijn werkboek Mijn autisme en talenten voor psycho-educatie uitgekomen”, voegt Devrim eraan toe. "Met dit werkboek kunnen coaches werken vanuit een positieve psychologische visie op autisme."

Nieuw project in Vlaanderen

Op dit moment is Devrim druk bezig met gesprekken met verschillende instanties, over nieuwe project in Vlaanderen. Het plan is om in juni 2018 het project van start te laten gaan. “Ik wil talentklassen oprichten in de omgeving Lanaken, zoals ik ook in Turkije heb gedaan. Met deze talentklassen wil ik gaan werken volgens mijn eigen ontwikkelde methodiek vanuit de positieve psychologie. Door aan het werk te gaan met talenten en interesses voelt de persoon met autisme zich op zijn/haar gemak, waardoor we kunnen werken aan dat waar hij/zij minder goed in is”, vertelt de experte. Zowel kinderen, jongeren als volwassenen kunnen bij haar terecht.

Wie meer informatie wil over de cursussen en boeken van psychologe Sebiha Unal (Devrim) over autisme vanuit de positieve benadering, kan hier terecht.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 29/05/2018

vorige volgende