Nu de festivalperiode op zijn einde loopt, kun je je afvragen hoeveel kinderen er dit jaar op Rock Werchter, Pukkelpop of Graspop verwekt zijn. Allerlei acties in verband met seksualiteit en voorbehoedsmiddelen vinden tegenwoordig hun weg naar de festivalweide.

Seks is al lang geen taboe meer. Festivals besteden er ruim aandacht aan, spelen met ludieke acties op het thema in en zorgen er vooral voor dat hun bezoekers het veilig doen. Zo bezoekt de Condomobiel van de socialistische jeugddienst Joetz diverse festivals. In de Condomobiel kunnen festivalgangers goedkoop condooms kopen.

In bed met festivalbezoeker

Uit een studie van de portaalsite MSN, beantwoord door 2.000 mensen uit het Verenigd Koninkrijk, blijkt dat slechts 45% van de festivalgangers voor de muziek komt. Een kwart geeft toe seks gehad te hebben met iemand die ze op een festival hebben leren kennen. Overigens is seks op festivals niet enkel populair bij jongeren. Tien procent van de 45-54-jarigen duikt tijdens een festival ook graag eens achter een struik met een wildvreemde. De poll besluit voorts dat 21% van de festivalbezoekers drugs gebruikt en dat 13% al eens met de vuisten zwaait.

Ontsnappen uit de werkelijkheid

George McKay, professor Cultural Studies aan de universiteit van Salford, vindt dit normaal. Fesivals zijn immers een uitlaatklep voor het dagelijks leven. “Tijdens festivals hoef je niet meer te voldoen aan de dagelijkse verwachtingen. Historisch gezien zijn feesten de ‘heer van wanorde’, de regels in het gewone leven worden dan ondermijnd”, legt hij uit. McKay vindt ook dat de leeftijd op een festival niets uitmaakt. “Festivals blijven plekken waar we aan het dagelijkse leven met al zijn regels kunnen ontsnappen, ongeacht hoe oud we zijn.”

© 2013 – StampMedia – Maarten Rommes