Judy and the Mafficks

Na meer dan 40 jaar stilzwijgen is de band Judy and The Mafficks weer samen. Op 20 mei treden de senioren op in Halle-Booienhoven. Tijdens hun pensioen herontdekten de leden van de groep de liefde voor muziek.

“Vorig jaar ontmoette ik Omer op de markt van Sint-Truiden”, vertelt Jules Foriers. “Omer werd 65. Hij vroeg of het niet mogelijk was om voor zijn verjaardag nog eens als band te spelen. Samen met Michel en Benny hebben we dan een keer of acht gerepeteerd voor het feest. Voor het eerst in 32 jaar stonden we opnieuw samen op een podium. We hebben meer dan twee uur gespeeld. Na afloop kregen we complimenten van de zaalbaas. Onze passie voor muziek was terug.”

De vroegere bandleden Benny Smets, Omer Hendriekse, Jules Foriers en Michel Goedons besloten om door te gaan met repeteren en hun oude band nieuw leven in te blazen. Samen met jeugdvriend Francis Degros komen deze vier vedetten nu elke zaterdag samen. Na zes maanden oefenen kan het vijftal 70 liedjes spelen. Dat zijn vooral songs uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. “Het geeft een geweldig gevoel om weer samen muziek te spelen. Je voelt je opnieuw jong”, zegt Benny.

40 jaar geleden

Judy and the Mafficks begon meer dan 40 jaar geleden als een kleine orkestband. De eerste jaren richtten de leden zich op kleinere optredens in cafés. Later tekende de band een contract bij componist Tony Geys. Hij liet hen optreden in zijn dancing in 1973. Geys wilde enkel de beste muzikanten voor zijn dancing. Het hoogtepunt van de band was het festival van Châtelet, waar ook veel buitenlandse groepen optraden. Het Festival Châtelet wordt door velen beschouwd als het Rock Werchter van vroeger.

Jules en Michel waren de stichters van de orginele band. Benny en Omer traden later toe. Het werd echter steeds moeilijker om de liefde voor muziek te combineren met een job en gezin. Daarom viel Judy en The Mafficks uit elkaar eind jaren zeventig.

Elke zondag

De hernieuwde Judy and The Mafficks zijn te horen in het open café op de Oude Markt van Sint-Truiden. Elke eerste zondag van de maand spelen ze daar van 9.30 tot 12 uur. Op 20 mei geeft de band zijn eerste echte optreden in Halle-Booienhoven. Dat gebeurt ter gelegenheid van de verjaardag van het lokale liefhebbersverbond.

“Het kost veel moeite om ons klaar te stomen voor dat optreden”, zegt Benny. “De manier van muziek maken is anders dan vroeger en het materiaal is ingewikkelder. Omer en Jules hebben ook een tijd geen muziek gespeeld. Bovendien zijn we al een dagje ouder. Ons jongste bandlid is 64. Daarom is het belangrijk dat we goed repeteren.”

© 2017 – StampMedia –  Arjen Foriers

===

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – online op 17/05/2017

vorige volgende