Senioren uit Genk vragen meer uitleg bij de geplande renovatie van hun huurwoning.

Donderdag 15 september kwamen ongeveer twintig senioren uit de Genkse wijk Termien met een speciaal voor hen ingelegde bus naar de gemeenteraad. Samen met de politieke partij PROgenk vroegen ze duidelijkheid over de renovatie die in 2013 in hun huurwoningen plaatsvindt.

De wijk Termien bestaat uit voor bejaarden en senioren ingerichte duplexwoningen. De huisvestingsmaatschappij 'Nieuw Dak' gaat in 2013 alle huizen renoveren, waardoor de senioren tijdelijk moeten verhuizen. Velen onder hen maken zich zorgen over de veranderingen.

Kijkdag

Op 10 augustus konden de senioren bekijken hoe hun woning er na de renovatie uit zou kunnen zien. 87 van de 124 bewoners bezochten de kijkdag, maar bleven met vragen achter. "Sommige senioren liggen sindsdien wakker van de verbouwingen en moeten slaappillen nemen", vertelt bewoonster Elza De Kleyn (59). De senioren vragen zich af of ze na de renovatie kunnen terugkeren naar hun woning en of de huurprijs zal stijgen.

Uitbreidingsproblemen

Door de onduidelijkheid groeit de ongerustheid bij de bewoners. Ze vrezen dat de tweede slaapkamer zal verdwijnen door de uitbreiding van de living. "Waar moet ik mijn kleinkinderen te slapen leggen als ze bij oma blijven logeren? Bovendien passen mijn kasten nauwelijks in dat kamertje van 9 vierkante meter. Wat moet ik dan met mijn andere meubels?", verzucht De Kleyn.

Testwoningen

Burgemeester Wim Dries benadrukt dat niet alle huizen op dezelfde manier verbouwd zullen worden. "De testwoningen werden mee ontworpen door een werkgroep van huurders", aldus Dries. Angelo Bruno, gemeenteraadslid voor PROgenk, vraagt zich af waarom het probleem van de tweede slaapkamer niet aan bod kwam in deze werkgroep.

"De vier testwoningen worden in 2012 in gebruik genomen. Dan zal blijken welke problemen mensen ondervinden", zegt Dries. Samen met de buurtwerking zal 'Nieuw Dak' vanaf eind september de wijk bezoeken om uitleg te geven over het project en om naar de verzuchtingen te luisteren van de bewoners. "Op basis van die opmerkingen wordt de renovatie afgestemd op iedere individuele bewoner."

Respectloos

De senioren voelden zich respectloos behandeld op de gemeenteraad. Hun bus zou om 22.00 uur vertrekken, maar hun agendapunt kwam pas om 23 uur aan bod. Het verzoek om de behandeling van hun vraag te vervroegen werd afgewezen. Ook andere aanwezigen vonden de manier waarop de senioren behandeld werden schandalig.

© 2011 - StampMedia - Tekst en foto: Maurizio Ciranni


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 23/09/2011