Na maanden onzekerheid stelde de Antwerpse schepen van markten en foren Luc Bungeneers op 22 mei het programma van de jaarlijkse Sinksenfoor voor. Jong en oud is tot en met 1 juli welkom om van het volksfeest genieten.

De befaamde Sinksenfoor kende dit jaar een wel erg turbulente aanloop. Elf tegenstanders van de kermis dienden een milieustakingsvordering in tegen de stad Antwerpen. Zij wilden de Gedempte Zuiderdokken niet langer als parking of evenementenlocatie zien, wat ook de toekomst van de Sinksenfoor in het gedrang bracht. Op 7 mei viel het verlossende verdict en werd de klacht ongegrond verklaard door de rechtbank.

Doorgedreven Sinksenfoorbeleid

"Ook dit jaar is alles weer tot in de puntjes voorbereid', zegt Bungeneers. De stad pakt graag uit met haar doorgedreven Sinksenfoorbeleid. Over de jaren heen zijn er verschillende maatregelen genomen om de foor leefbaar te houden. De kermis sluit elke dag om middernacht, behalve op vrijdag en zaterdag. Dan kunnen bezoekers een uurtje langer blijven. De muziek moet aan bepaalde voorwaarden voldoen en een halfuur voor sluitingstijd uit. Wie problemen ondervindt op de kermis, kan terecht op het mobiele commissariaat dat de Antwerpse politie voorziet. "De Sinksenfoor moet een feest zijn voor iedereen. Zowel voor de buurbewoners, de foornijveraars als de bezoekers", zegt Bungeneers.

Ondanks alle commotie probeert Bungeneers het positief in te zien. "Misschien zien we dit jaar wel een stijging in het aantal bezoekers door alle media-aandacht die de juridische procedure met zich meebracht." Of dat het geval zal zijn, valt nog af te wachten. De kermis is er in ieder geval klaar voor. Met iets meer dan 150 deelnemende kramen heeft de Sinksenfoor voor ieder wat wils. Zoals ieder jaar is er ook deze editie een nieuwe attractie: de Airmaxx, een molen die durvers op een hoogte van tien meter tegen 75 kilometer per uur door elkaar schudt.

Themadagen

Ook deze editie zijn er verschillende themadagen. Daarmee wil de Sinksenfoor heel uiteenlopende doelgroepen bereiken. Zo zal op vrijdag 15 juni vanaf 18.00 uur de Sinksenfoor helemaal roze kleuren. In samenwerking met holebi-event Propaganda en nachtclub Red&Blue organiseert de Sinksenfoor dan voor de derde keer Pink Friday voor holebi's.

Ook andersvaliden zijn zoals ieder jaar welkom op de Sinksenfoor. Op donderdag 7 juni kunnen zij met hun begeleiders een middag lang komen genieten van gratis kermisplezier en lekkernijen. Verder is op 20 juni een speciale familiedag en op dinsdag 26 juni een studentendag geprogrammeerd.

Leon Van Passel van de Vereniging der Belgische Foornijveraars is alvast opgetogen met de editie van 2012. "Als foornijveraars hebben we serieus met de poepers gezeten. Maar ik wil iedereen die ons heeft bijgestaan welgemeend bedanken. Zoveel steun was hartverwarmend."

© 2012 - StampMedia - Leen Baeten


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 23/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 23/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 23/05/2012