Het speelfilmdebuut van de Canadees Andrew Cividino zoomt in op de ontluikende vriendschap tussen de tieners  Adam, Riley en Nate. Die vriendschap gaat echter even snel ten onder als ze gekomen is.

Het verhaal speelt zich af aan Lake Superior, in Ontario, waar introverte Adam (Jackson Martin) elk jaar zijn zomer doorbrengt. Hij ontmoet er de twee neven a.k.a. bad boys Riley (Reece Moffett) en Nate (Nick Serino), die er niets mee inzitten om, tussen het ravotten door, hier en daar eens een kratje bier te stelen of een joint op te steken.

De drie tieners zijn echter zo verschillend dat het regelmatig tot een botsing komt. De opgefokte en brutale Nate doet er alles aan om de stille Adam te schofferen, terwijl Riley heen en weer schippert tussen de twee. Ze pushen elkaar voortdurend tot het uiterste, totdat hun vriendschap uiteindelijk op de helling komt te staan.

De lange shots, met af en toe enkele prachtige natuurbeelden, zorgen ervoor dat het verhaal traag op gang komt. Dat schetst weliswaar uitstekend de verveling die de drie tieners ervaren. Een eindeloze zomer, badend in gouden zonnestralen. Langzaamaan wordt er opgebouwd naar de climax, m et als startpunt de scène waarin Riley en Nate samen met Adam en zijn familie een gezelschapsspel spelen.

Wat begint als een rustige, gezellige namiddag slaat al snel om in een verhit gesprek tussen een woedende Nate, het gezin en Riley. Vanaf dan komt de prent echt tot leven; de emoties worden intenser en de dialogen diepgaander. Het begin mag dan wel wat langdradig aanvoelen, tegen het einde van de film word je wakker geschud en overtuigd om te blijven kijken.

Ongeremde manier van spelen

Veel is evenwel te danken aan de acteerprestaties van  Martin, Moffett en Serino. Hun ongeremde manier van spelen, tilt de film naar een hoger niveau en creëert een geloofwaardige, zelfs vertrouwde sfeer. De drie jongens zetten hun rol met verve neer. Ook de muziek staat op punt, ondersteunt het geheel en helpt om de juiste stemming te blijven bewaren.

Kortom: 'Sleeping Giant' is een film over adolescentie, badend in een schitterend zonlicht en zonder al te veel clichés . Een prent waarin illusies stukje bij beetje worden doorprikt en verwarring, frustratie, prille liefde en teleurstelling centraal staan. Regisseur Cividino, die in 2013 al een kortfilm uitbracht met dezelfde titel, kreeg van een jongerenjury alvast de Explore Award voor zijn prent.

© 2015 – StampMedia/Mediaraven - Melissa DhondtDit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 21/10/2015