reacties (0)


In het Muzikantenhuis in hartje Gent werd op 14 juli Sound of Colours voorgesteld, een audiovisueel project dat via muziek mensen uit verschillende culturen en achtergronden samenbrengt. Vier jonge muzikanten werkten mee aan de multiculturele muziekvideo.

Studenten zijn het nog, de jongeren die de productie van Sound of Colours op zich namen. Joren Cautaers, Simon De Cuyper en Stef Lenaerts studeren aan het Gentse conservatorium en namen het muzikale aspect van het project voor hun rekening. Pianist-dirigent De Cuyper schreef samen met Michaël Jeuniaux de songtekst van het lied Dreamworld voor de eerste muziekvideo van Sound of Colours.

In de clip wordt dat lied vertolkt door een bont gezelschap van Gentenaars met verschillende achtergronden, die op verschillende locaties in de binnenstad musiceren. Alle afzonderlijke uitvoeringen werden op locatie opgenomen en uiteindelijk in een audiovisueel geheel samengebracht. Reinhard Deman, afgestudeerd aan de Pop- en Rockacademie in Hasselt, was verantwoordelijk voor de visuele uitwerking van het gehele project.

Diversiteit

Als locatie werd heel bewust voor de stad Gent gekozen. "Gent is een stad waar zowel autochtonen als allochtonen op verschillende manieren met muziek bezig zijn", vertelt De Cuyper. Volgens hem is die muzikale interesse op verscheidene locaties in de binnenstad voelbaar. "In de video zijn de verschillende culturen van deze grootstad duidelijk vertegenwoordigd. We willen door middel van deze kortfilm de diversiteit in één stad in beeld brengen", zegt hij.

Minimale voorbereidingstijd

"Enkele personen die meewerkten aan de video, waaronder de bassist en de gitarist, zijn alledaagse mensen die door ons van straat werden geplukt om mee te bouwen aan ons project", vertelt drummer Stef Lenaerts. "Spontaniteit is voor ons heel belangrijk", vult Reinhard Deman aan. "De personen die in beeld komen, kregen vaak een minimale voorbereidingstijd. We hebben voor deze aanpak gekozen om de spontaniteit zeker niet verloren te laten gaan. Spontane acties leveren immers de mooiste beelden op."

Subsidie

"Voor de uitwerking van dit project hebben we subsidies ontvangen van de stad Gent", zegt Lenaerts. "We zijn begonnen met een beperkt budget. Tegen onze verwachtingen in kregen we later te horen dat de stad Gent extra fondsen wilde vrijmaken voor de uitwerking van Sound of Colours."

"De jeugddienst van de stad, Alles Kan!, heeft er door middel van subsidies voor gezorgd dat het project zo groot geworden is", zegt Joren Cautaers. "Alle kosten, waaronder de huur van een professionele studio, hebben we met subsidies kunnen financieren. Het hele project heeft enkele maanden in beslag genomen: we zijn ermee begonnen in oktober en pas in februari zijn de beelden opgenomen."

Leerzaam

Deman benadrukt dat zijn muzikale opleiding in zijn voordeel speelde. "De kennis die ik op school heb opgedaan, neem ik natuurlijk mee bij de coördinatie van een dergelijk project", zegt hij. "Er komt heel wat kijken bij de samenstelling van een muziekvideo. Logistiek was het soms een zware klus en ook het werken met de beperkte financiële middelen was niet altijd eenvoudig, maar alles is in orde gekomen. Ik heb hier veel uit geleerd."

Grenzeloze ambitie

Ambitie hebben de jonge artiesten wel. Ze plannen alvast een nieuwe muziekvideo in een andere Vlaamse (groot)stad. "Misschien wordt het wel Genk", grapt Stef, die zelf uit de Limburgse industriestad afkomstig is. Op de vraag of de twintigers misschien een internationale carrière plannen, reageren ze voorzichtig: "Het zou ons plezier doen als ons project ook in het buitenland op succes wordt onthaald. We willen immers zoveel mogelijk mensen bereiken met onze boodschap."

© 2012 - StampMedia - Valerie Schreurs


Reacties

Plaats een reactie