(PIDMAG) Maarten Gybels (30) is mountainbikecoach van het ‘No Drugs Concept Team‘, een jongerenopleidingsploeg. Het team hanteert een heldere visie met nadruk op vorming en persoonlijke begeleiding.

Eind 2009 stopte de jeugdploeg van het mountainbiketeam Saeco. Al hun jeugdrenners werden toen op straat gezet. Hun jeugdcoach Maarten Gybels zag zijn kans schoon om een nieuw, ambitieus project op te starten.

“We wilden die jongeren een nieuwe ploeg bieden en tegelijkertijd de mountainbikewereld een belangrijk signaal geven: investeer in de jeugd”, vertelt Gybels. “Met het No Drugs Concept Team willen we de jeugd kansen geven en klaarstomen voor bij de elites. In ons project worden jongeren op een verantwoorde en professionele manier begeleid. Elke renner draagt zorg voor zijn eigen fiets, maar wij kijken verder. We leren hen omgaan met sponsors, supporters, blessures, verantwoordelijkheid,… tal van bijkomende zaken die vaak verwaarloosd worden. De bedoeling is dat onze renners probleemloos de overstap maken naar de elite. Vaak zijn daar, zelfs bij de profs, nog problemen.”

Hoe is het team inmiddels geëvolueerd?

“Het eerste seizoen bouwden we een identiteit op. Afgelopen jaar toonden we andere teams dat ze rekening met ons moeten houden. Dit seizoen werkten we samen met het Versluys-Evenza UCI MTB eliteteam. Voor volgend jaar gaan we een stap verder met de uitbouw van onze begeleiding en kunnen we al een sportpsycholoog inschakelen.

Dit seizoen hadden we acht jeugdrenners. Voor volgend seizoen werken we met slechts zes jeugdrenners. In een gewoon team zijn dat weinig renners, maar voor ons is dat noodzakelijk om professioneler te werken. Met 2.500 euro kun je niet tot het einde van de wereld. Daarom kunnen we gelukkig een beroep doen op vrijwilligers. Vroeger bij Saeco zaten jeugdrenners uit verschillende categorieën bijeengepropt, wat nefast was voor de werking.”

Waar haal je je ideeën?

“Door veel naar de werking in andere sporten in het buitenland te kijken. In het voetbal bijvoorbeeld, ben ik heel erg te spreken over de trainers naar Engels model. Daarbij werkt de trainer als manager, krijgen spelers specifieke begeleiding en draagt de trainer de eindverantwoordelijkheid.
Nederland heeft ook een prachtige sportstructuur. Daar staan ze tien jaar verder. In het hockey, tennis, voetbal… In België is de structuur huilen met de pet op. Pas op, want de sporten die niet in beeld komen zoals rugby doen het wel goed. Maar het is moeilijk om in dit land te vernieuwen. Ten eerste heb je het communautaire aspect. Daarnaast is het in Vlaanderen not done om of out of the box te denken. Wij zijn hier zo conservatief. We moeten over onze grenzen heen durven kijken.”

De naam ‘No Drugs Team’ lokt wellicht een pak reacties uit.

“Het scheelde bijna zelfs geen haar of onze naam werd niet goedgekeurd door de Wielerbond. Onze naam viel meteen al op in het mountainbikecircuit, wat natuurlijk goed is voor de sponsor. De naam was vaak een struikelpunt bij ploegen waarmee een eventuele samenwerking in de maak was. Met deze naam mag natuurlijk niemand van onze ploeg doping nemen, anders verdwijnt onze geloofwaardigheid.

Bij bijna iedere rennersvoorstelling krijgen onze renners een vraag voorgeschoteld waarom we het No Drugs Concept Team heten. Onze renners krijgen mediatraining en we hameren erop dat we daarmee bedoelen: ‘All for the team, but no drugs.’ Met een professionele omkadering hebben jongeren geen doping nodig.”

Wanneer komen de resultaten?

“Met onze aanpak verwacht iedereen natuurlijk resultaat. Maar we zijn niet het team met het meeste aantal overwinningen. Bij ons krijgen renners een totaalopleiding. Een renner van ons, Brecht Thaens, is enorm geëvolueerd naar een echte leider. Die jongen staat sterk in zijn schoenen. Hij is klaar voor het echte leven.”

© 2012 - StampMedia - Sander Carollo
Dit artikel werd eerst gepubliceerd in PIDMAG, het magazine van StampMedia, Jaargang 0, Nr. 0, p. 14.


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 14/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 14/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door ExtraSport op 15/01/2012