Standard & Poor's verlaagde de rating van 9 Europese landen. Animo trok naar de Brusselse beurs en lanceerde daar haar eigen ratingbureau. Met deze actie wil Animo bedrijven en landen beoordelen op hun sociaal en ecologisch beleid. We gaven de ratingkantoren alvast zelf een ratingverlaging.

Er wordt te veel belang gehecht aan het oordeel van de kredietbeoordelaars. Hun economische verwevenheid met het grote kapitaal is simpelweg te groot om neutraal te kunnen oordelen. Bekend is dat Moody's, Standard & Poor's en Fitch het faillissement van Lehman Brothers in 2008 niet zagen aankomen. Ze gaven de bank een AAA-rating, de hoogste graad van betrouwbaarheid. De ratingkantoren lijken ons ook te vaak de nadruk te leggen op besparingen en te weinig respect te hebben voor de werking van ons Europees welvaartsmodel. Animo vindt bovendien dat de ratingkantoren niet oordelen op de juiste standaard: die van eerbiedwaardigheid.

Steeds gaat het over kredietwaardigheid, amper over eerbiedwaardigheid. Ons ratingbureau specialiseert in sociale en ecologische ratings, gebaseerd op het sociaal en ecologisch beleid van een bedrijf of een land. Dexia bijvoorbeeld, staat voor ons symbool voor het antisociale beleid dat de huidige speculatiecrisis mee veroorzaakte. Bonussen voor de Dexia-top zijn niet te verantwoorden. Zeker niet als er staatssteun, geld van ons allemaal, mee gemoeid is. Eigenlijk willen we dat Mariani en co hun bonus gewoon terugbetalen.

En er zijn nog genoeg andere voorbeelden. In eigen land wil Tessenderlo Chemie een Europese boete voor ongeoorloofde prijsafspraken aftrekken van zijn belastbare winst. Eerst consumenten duperen door prijzen kunstmatig hoog houden en hen dan ook nog laten opdraaien voor de boete? Een andere bekende zaak van eigen bodem: Eternit. Het bedrijf minimaliseerde de gevaren van asbest jarenlang, terwijl bekend was dat asbest kanker kon veroorzaken. Eternit werd veroordeeld en moet een schadevergoeding betalen, maar stapt naar de rechter om dit aan te vechten. Hoewel dit naar de letter van de wet is, is het tegelijk ook een bewijs dat de standaard op dit moment niet ethisch is.

Gelukkig zijn er ook positieve voorbeelden, die van het Animo ratingkantoor zeker een goede beoordeling zouden krijgen. Triodos Bank investeert in een betere wereld. Hier dus geen beleggingsfondsen die investeren in wapenproducenten of kernenergie. Groenestroomleverancier Ecopower scoort met haar dienstverlening, zet zich in voor hernieuwbare energieprojecten en doet dit op een coöperatieve manier.

Voor elke GDF Suez-Electrabel die maar 0,12% belastingen betaalt, zouden er eerlijke bedrijven moeten zijn die wél inzien dat solidariteit en duurzaamheid de enige weg vooruit is. In België en Europa. Zij krijgen van ons dan ook een AAA-toprating. Op dit moment worden bedrijven en landen niet beoordeeld op hun eerbiedwaardigheid en sociaal beleid. Terwijl net dit de standaard zou moeten zijn. Is het Standard & Poor's of 'The Standard is Poor'?

© 2012 - Maite Morren
Deze opinie vertegenwoordigt de persoonlijke mening van de auteur die niet noodzakelijk samenvalt met de mening van de redactie.