Op 24 september vond de persvoorstelling plaats van Stijn Coninx' nieuwe film Marina, die in het najaar van 2013 in de zalen wordt verwacht. De hoofdrolspelers werden voorgesteld op de tentoonstelling ter ere van Rocco Granata op de Biënnale voor Hedendaagse Kunst Manifesta 9 in Genk.

Rugzak vol ervaring

De film, waarvan de opnames eind september in het Italiaanse dorpje Bovino van start gingen, is deels geïnspireerd op jeugdherinneringen van Rocco Granata, maar gaat verder dan dat. Marina vertelt het verhaal van een kleine jongen tegen de achtergrond van de Italiaanse migratie naar Limburg in de jaren vijftig. De jeugdige Rocco Granata, vertolkt door Matteo Simone, reist zijn vader achterna en wordt van de ene op de andere dag migrant. "Deze rol vergde een heel uitgebreide voorbereiding", vertelt Simone. "Ik heb urenlang gebabbeld met Rocco om de leefwereld uit de jaren vijftig te leren kennen, Italiaans te leren en veel meer. Maar ik heb ervan genoten. Het is een rugzak vol ervaringen geworden."

Loftrompet

Met de kennis van het Italiaans kon Simone meteen als vertaler optreden voor zijn Italiaanse collega's Luigi Lo Cascio en Donatella Finocchiaro die Rocco's ouders zullen spelen. Lo Cascio, Salvatore Granata in de film, had niets dan lof voor de regisseur. "Stijn Coninx heeft vooral de muziek, de sfeer en de Italiaanse taal goed ingeschat."

Warm hart

De muziek van Rocco Granata vormt de leidraad door de film. De wereldhit Marina heeft de zanger te danken aan zijn manager Tony Bruno, in de film gespeeld door Chris Van den Durpel. Bruno was een flamboyante Belg die een Italiaans klinkende naam had aangenomen. "Na het lezen van het scenario heb ik meteen toegehapt", zegt Van den Durpel over zijn medewerking. "Ik draag Stijn Coninx een warm hart toe en heb zijn films altijd bewonderd."

© 2012 - StampMedia - Antonino Musso


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 27/09/2012