Studenten moeten studeren, niet werken, schrijft Yves Stevens (KU Leuven) in een opiniestuk in de Standaard. Die opinie is niet alleen onrealistisch, maar ook onrespectvol tegenover studenten. “Wij werken niet voor de luxe, meneer Stevens: we hebben de luxe niet om te kiezen.”

Yves Stevens, docent sociaal recht aan de KU Leuven, schrijft in de Standaard dat de nieuwe versoepeling van de arbeidsregels voor studenten geen goede zaak is. Werken is immers helemaal niet nodig: zowat alle studenten werken alleen maar voor extra ‘blingbling’, aldus Stevens, niet uit noodzaak. De zeldzame student die wel werkt om zijn studies te bekostigen, moet beter ondersteund worden door de staat, meent hij.

Ongetwijfeld komt Stevens’ opinie voort uit een gevoel van menslievendheid voor zijn studenten, maar zijn goede intenties slaan de bal volledig mis. Zijn visie van de moderne student is niet alleen compleet onrealistisch, maar ook onrespectvol ten opzichte van studenten die keihard werken om zowel te slagen voor hun examens als comfortabel te leven én broodnodige werkervaring op te bouwen.

De echte kost van studeren

Laten we ten eerste Stevens’ claim bekijken dat studenten hoofdzakelijk werken voor extra ‘blingbling’. Het is waar, studeren zelf is niet al te duur in België, en de meeste gezinnen kunnen de studies van hun kind(eren), al dan niet met staatshulp, bekostigen zonder dat de student zelf moet tussenkomen. Daar stoppen de kosten echter niet.

De meeste studenten moeten een kot huren, boeken en computer aanschaffen, eten, kleding en openbaar vervoer betalen, en daarnaast hopelijk zo nu en dan ook nog plezier maken. Het aandeel gezinnen dat naast de studies zelf ook nog eens al deze noodzakelijkheden kan bekostigen voor hun kinderen, is al een stuk kleiner.

De studenten werken bovendien niet (enkel) om meer bier te kunnen drinken, maar ook om hobbies en reizen te kunnen betalen. Geldt dat als ‘blingbling’? Eerder noodzakelijke ontspanning en levenservaring: de student die alleen maar studeert, is een miserabele student. Daarnaast zijn er ook heel wat studenten die alvast beginnen sparen, wetende dat de levenskost alleen maar stijgt voor onze generatie.

Werk- en levenservaring

Naast onwetendheid getuigt Stevens’ opinie echter vooral van een gebrek aan respect voor studenten. Het lijkt erop dat hij studenten niet ziet als volwassen, verantwoordelijke mensen, maar als kinderen die in de schoolbanken moeten zitten en daarbuiten helemaal geen leven hoeven te hebben.

Laat het duidelijk zijn dat studenten wel degelijk volwassen mensen zijn, die in staat zijn hun eigen prioriteiten te stellen en hun werklast te verdelen. Wanneer anders dan tijdens je studies moet je dat immers leren? Studenten die van de schoolbanken recht op de werkvloer worden gegooid, zonder enige ervaring in tijdsmanagement, zijn kwetsbaar – als ze al aangenomen worden.

Dat brengt ons tot het laatste punt: zeldzaam is de student die recht van zijn afstudeerceremonie in een job rolt, zonder ook maar enige ervaring op zijn cv. Het is de eeuwige vicieuze cirkel waar iedere recent afgestudeerde vertrouwd mee is: je wordt niet aangenomen, want je hebt te weinig ervaring, maar je hebt geen manier om ervaring op te doen, want je wordt niet aangenomen. Studentenjobs zijn vaak de enige manier om je te onderscheiden tijdens het sollicitatieproces – de tijd dat een diploma alleen genoeg was om je arbeidswaarde te bewijzen, is lang vervlogen.

Ter conclusie: studentenjobs zijn voor veel studenten levensnoodzakelijk. Niet alleen om letterlijk te overleven tijdens de studies, maar ook om levens- en werkervaring op te bouwen die broodnodig zijn eens afgestudeerd. Wij werken niet voor de luxe, meneer Stevens: we hebben de luxe niet om te kiezen. Misschien wordt het tijd dat universiteiten zich op die realiteit afstemmen, in plaats van te klagen over de eeuwige luie student?

Deze brief werd ondertekend door StampMedia-reporters:

Sien Wevers
Anouk Torbeyns
Iris De Bondt
Elissa Lenaars
Mohamed Barrie
Stien Verdick
Fatima-Zahra Naimi
Lien Van Doorslaer
Jonathan Hendrickx
Lorenzo Veppi
Sofie Vanderhulst
Jef Cauwenberghs

© 2016 - StampMedia - Maya Witters


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 13/07/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Opiniestukken.nl op 14/07/2016