Anno 2015 lijkt het haast ondenkbaar: vrouwen die geen enkel recht hebben, dag in dag uit moeten werken voor een schamel loon en als bezit beschouwd worden. Toch was en is er, jammer genoeg nog altijd, een grote ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dat wordt nog maar eens aangekaart in de nieuwste prent van Sarah Gavron, 'Suffragette'. De film gaat niet alleen over sterke vrouwen die opkomen voor hun rechten, het zijn ook sterke vrouwen die de film dragen. Carey Mulligan, Helena Bonham Carter en Meryl Streep, weliswaar in een kleinere rol, schitteren namelijk in 'Suffragette'.

Maud Watts (Mulligan) komt voor de eerste keer in aanraking met de Suffragettes via Violet.  Wanneer die zich aanbiedt om te gaan spreken voor The Houses of - Parliament, besluit Watts om mee te gaan.  - Wanneer The Houses of Parliament de aanvraag voor vrouwenrechten verwerpen, beseft Watts dat de weg naar gelijke rechten nog heel lang is. Toch heeft ze er alle vertrouwen in dat de Suffragettes wel eens -degenen kunnen zijn die voor de grote ommekeer zullen zorgen.

Strijd nooit opgeven

Watts besluit om zich voorgoed aan te sluiten bij de Suffragettes, maar komt al gauw in aanvaring met de harde hand van de wet. Ondanks de vele tegenslagen en opsluitingen, blijven de Suffragettes doorzetten. Ze houden meervoudige bijeenkomsten, proberen steeds te radicaliseren en krijgen meer aanhang. Toch zal het hoogtepunt van de campagne bereikt worden wanneer Emmeline Pankhurst (Streep), de oprichtster en hét uithangbord van de vrouwenbeweging, de huidige generatie Suffragettes toespreekt en hen aanspoort om de strijd nooit of te nimmer op te geven, wat de gevolgen ook zijn.

Op dat moment beseffen de Suffragettes dat er een tandje bijgestoken moet worden en daarom besluiten ze om grotere acties te ondernemen. Die blijven niet zonder gevolgen. Wanneer een van de Suffragettes sterft, betekent dit echter een grote ommekeer in de campagne van de vrouwenbeweging. Zullen de Suffragettes hun doel bereiken of zullen ze uiteindelijk noodgedwongen hun strijd moeten staken?

Sterrencast

Hoewel Suffragette een interpretatie is van de oorspronkelijke gebeurtenissen, probeert Gavron daar zo trouw mogelijk aan te blijven. Ze probeert van 'Sufragette' dan ook een aangrijpend, beklijvend verhaal te maken en dankzij een vrouwelijke sterrencast doet 'Suffragette' ook een belangrijke gooi naar de Oscars van volgend jaar.

© 2015 – StampMedia/Mediaraven - Liselotte Vanophem