De beelden spreken boekdelen: dans is meer dan ooit een centraal gegeven in het feestgedruis van de Gentse Feesten. In de buurt van het Baudelopark maken salsa en swing de tropische sfeer compleet.

Terwijl de nacht van de Gentse Feesten en de bijhorende drek stilaan naderbij kruipen, vindt de kwieke feester zijn gading in de diverse dansactiviteiten van de binnenstad. Getrainde concentratie ontmoet er schuchtere pogingen om de heupen los te gooien. Destination préférée is het Baudelopark, maar laten we eerlijk wezen: meer dan wat ruimte en een swingend wijsje is er eigenlijk niet nodig.

Het begint al in de Belfortstraat: een zesmansband met koperblazers en percussie zijn de perfecte aanleiding voor Laura Baert (30) en haar vriend Bram Luyten (30) om de avond heupwiegend in te zetten. “Daarvoor zijn we vanuit Leuven naar de Arteveldestad gekomen.” Ongegeneerd laten ze de gapende toeschouwers aan zich voorbijgaan.

Draaikolk

Wie met een houten kop en een stuk chagrijn rondloopt, vindt sowieso positieve vibes in de richting van het Baudelopark: een salsabar in de openlucht en de verschillende straatmuzikanten spoelen de kater fluks weg. In het park zelf geeft Boombal ruimte aan liefhebbers van folkdans en goedbedoelde partnerruil.

Nog voor de eerste passen zijn ingezet, staan Katrien Poel (28) en Kristof Gybels (28) ongeduldig te wachten op het startschot. Het is duidelijk: dit is niet hun eerste dans. “Klopt”, lacht Katrien. “We hebben elkaar zelfs leren kennen via een salsacursus! Dat maakt het dus wel extra plezant.” Daarnaast houdt het Limburgse koppel uit Beringen ook wel van bachata, een romantische dans afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. Hier is het echter om folkdans te doen.

De monitrice geeft het startsein voor de eerste publieke dansles en al snel ontstaat er een draaikolk van dartelende en zwaaiende duo’s. Onder hen ook Johanna Tengan (17) en haar broer Joachim Tengan (18). De pasjes zijn wat minder geoefend, maar het moet gezegd: ze staan er wel, midden in de dansende massa. “Het is de eerste keer dat ik hier kom dansen”, geeft Joachim toe. Tussen de toeschouwers staat moeder, die toekijkt hoe haar jonge kroost zich stapsgewijs meester maakt van de dans.

© 2013 - StampMedia / Mediaraven - Nils Vanden Berghe & Sander Evers