(BILL.BE) Turnzalen dienen niet langer alleen voor saaie schoolvoorstellingen. Grootmeester Romeo Castellucci palmt de turnzaal van het Sint-Jan Berchmanscollege in om er zijn ding te doen.

Begin maart is het weer zover. Dan zakken theatergrootmeester Romeo Castellucci en zijn gezelschap Socìetas Raffaello Sanzio opnieuw af naar Antwerpen. Dat Castellucci en de zijnen steeds een verrassing in petto hebben, was al langer bekend. Maar deze keer hoeven we niet te wachten tot de voorstelling zelf. Castellucci’s nieuwste productie Giudizio, Possibilità, Essere - wat zoveel betekent als "Oordeel, Mogelijkheid, Zijn" - zal worden opgevoerd in… de turnzaal van het Antwerpse Sint-Jan Berchmanscollege.

De tragedie des levens

De lyrische teksten van de achttiende-eeuwse Duitse dichter Friedrich Hölderlin vormen het uitgangspunt. Zijn fascinatie voor de figuur van Empedokles - een antiek Griekse natuurfilosoof - zette hem aan tot het schrijven van een moderne tragedie over het leven.

Belangrijke detail: Hölderin slaagde er nooit in zijn stuk, De dood van Empedokles, af te werken. Toch bood het Castellucci genoeg stof om er een voorstelling rond te maken.

Atypische Castellucci

Castellucci, die vooral bekend staat als maker van straffe beelden, verlegt in Giudizio, Possibilità, Essere zijn focus naar tekst. Benieuwd wat dat, in combinatie met de ongewone locatie, oplevert.

Van woensdag 5 maart tot zondag 9 maart in deSingel, pardon, de turnzaal van het Sint-Jan Berchmanscollege.

© 2014 - BILL.BE - Wietse Van Ransbeeck