Foto: Noor Vangoidsenhoven

In Tienen organiseert vzw Erm’n Erm voor de Warmste Week een actie voor de buurtbewoners die het minder breed hebben. Zo zal het collectief gratis eenpansgerechten uitdelen aan minderbedeelden. Daar komt op 17 december ook nog een muzikaal optreden bij.

Op 18 december start de Warmste Week, de jaarlijkse solidariteitsactie van Studio Brussel. De Tiense organisatie Erm’n Erm zal zich tijdens die week inzetten voor buurtbewoners in armoede.  Wanneer ze eenpansgerechten krijgen is er voor de buurtbewoners ruimte om een babbeltje te slaan met de vrijwilligers. Op die manier wil de organisatie mensen steunen die het financieel moeilijk hebben en zich eenzaam voelen.

Theater en muziek

De vzw Erm’n Erm is een vereniging waar mensen in armoede het woord nemen. Armoede wordt er bespreekbaar door samenkomsten, laagdrempelige activiteiten, sociaal-artistieke projecten en vrije inloopmomenten waar mensen hun ervaringen kunnen delen.

Binnen de vereniging ontstonden een eigen theater- en muziekgroep. Het Bonkitasitheater stelt om de twee tot drie jaar een eigen theaterstuk samen. Zowel mensen met een achtergrond in de armoede als anderen, komen er samen.  Daarnaast bestaat ook het Santé Orchestra-project, een percussiegroep waar mensen samen muziek maken. “Voor de Warmste Week heb ik ook een oproep geplaatst om muziekinstrumenten in te zamelen voor onze optredens. We zijn ook nog op zoek naar extra helpende handen” zegt Hanne De Smedt, vrijwilliger bij Erm’n Erm.

“Normaal is de groep groter, maar door het virus blijven mensen thuis.”

Joseph Morren, vrijwilliger

Coronaproof

Om alles zo veilig mogelijk te doen verlopen, zal het optreden in bubbels van vier plaatsvinden. De repetities zijn dan weer verplaatst naar de speelplaats van het vroegere Sint-Janscollege in Tienen. “Door de coronacrisis konden we geen toneel meer doen en viel de Kweikersparade weg. Om toch iets te organiseren, zijn we ons meer gaan focussen op de muziekgroep”, zegt vrijwilliger Joseph Morren die zelf in de theatergroep terecht kwam toen een decorbouwer wegviel.

 De Kweikersparade is een stoet die de inwoners van Tienen om de vijf jaar organiseren.  Op de volgende editie, op 10 oktober 201, zal Santé Orchestra ook haar steentje bijdragen. Erm’n Erm gelooft namelijk dat de parade de verbondenheid en identiteit van de stad op een eigentijdse manier toont en versterkt. 

In de aanloop naar die volgende parade zal de vereniging op 17 december, tussen 16u en 18u, een optreden houden aan de ramen van appartementen in het Tiense Park Passionisten. “Het is een initiatief dat we onderling besproken hebben. Zo kunnen we toch iets samen doen in deze moeilijke tijden”, zegt Morren. De gebruikte instrumenten komen van inzamelacties en donaties. Ook de organisatie van de optredens gebeurt met hulp van vrijwilligers.

vorige volgende